ΗΠΑ: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην μυστική επιχείρηση για την αποτροπή μιας επίθεσης με τη χρήση ενός παγιδευμένου εσώρουχου στην οποία αναμίχθηκε η υεμενίτικη πτέρυγα της αλ Κάιντα, δήλωσαν πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Ο μυστικός πληροφοριοδότης στην υπόθεση που συνδέεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ήταν Βρετανός υπήκοος, πιθανώς σαουδαραβικής καταγωγής, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.Ο πληροφοριοδότης εργαζόταν σε συνεργασία με τις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες κατασκοπείας της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκάλυψαν την Δευτέρα ότι η ΑΚΑΧ προσπάθησε να στείλει έναν καμικάζι βομβιστή οπλισμένο με έναν εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς μεταλλικά μέρη, ο οποίος αποτελεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του μηχανισμού που είχε χρησιμοποιηθεί στην αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης ενός αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων του 2009.

Ο μηχανισμός διέθετε έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό πυροδότησης, είπαν αξιωματούχοι υπηρεσιών Πληροφοριών. Στελέχη της CIA των ΗΠΑ είχαν πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απόπειρα απετράπη από πράκτορες της υπηρεσίας και υπηρεσιών Πληροφοριών συμμαχικών χωρών, χωρίς να κατονομάσουν τις χώρες.

Το Λονδίνο φέρεται ότι πίεσε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μην αποκαλύψει το ρόλο της Βρετανίας στην έρευνα. Αρκετά ΜΜΕ των ΗΠΑ μετέδωσαν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν ο κύριος συνεργάτης των Αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στην επιχείρηση.

Ωστόσο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς οι βρετανικές υπηρεσίες έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αποτροπής της επίθεσης. Πηγές της MI5 και της MI6 (Military Intelligence, Section 5 και Section 6, οι ονομασίες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και κατασκοπείας της Βρετανίας) είπαν ότι έκαναν την επιχείρηση από κοινού.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι το Φόρεϊν Όφις δεν σχολιάζει, δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τέτοιες υποθέσεις. Εκπρόσωπος των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών επίσημα επίσης επέλεξε να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιχείρηση διεκόπη όταν διέρρευσαν λεπτομέρειες κι ήλθαν στην επιφάνεια. Ορισμένοι εξ αυτών είπαν πως θα μπορούσε να συνεχιστεί για ακόμα μία εβδομάδα, ή ακόμα και δύο, εάν δεν γίνονταν οι διαρροές. Πρόσθεσαν ότι αυτές οι διαρροές παραβίασαν την επιχειρησιακή ασφάλεια και οδήγησαν στον τερματισμό της.

Μόλις άρχισαν οι διαρροές, οι υπηρεσίες έσπευσαν να τερματίσουν την επιχείρηση και ο εκρηκτικός μηχανισμός παραδόθηκε στο FBI, το οποίο τον εξετάζει στα εργαστήριά του στο Κουάντικο, στην Βιρτζίνια.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί να κυκλοφορούν κι άλλα πρωτότυπα του ίδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν πως δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις προσπάθειες της ΑΚΑΧ να προβεί σε επιθέσεις αυτού του τύπου και την επέτειο του ενός χρόνου από την επιχείρηση η οποία απέβη στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ηγέτη της αλ Κάιντα, σε ένα κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους οι μηχανισμοί φέρουν την υπογραφή του ίδιου πυροτεχνουργού της υεμενίτικης πτέρυγας της Αλ Κάιντα, του 31χρονου Σαουδάραβα Ιμπραχίμ αλ-Ασίρι, ο οποίος ζει στην Υεμένη.

«Είναι πολύ επικίνδυνος, έξυπνος, παράφορος. Είναι το είδους του προσώπου που θα έθετε σε κίνδυνο του ζωή του αδελφού του του ίδιου για το σκοπό» είπε ο Σι Έι Ντατς Ράπερσμπεργκερ, Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ