«H Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που πρόσφεραν στην Ελλάδα στήριξη και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και πάλι τη βοήθειά μας στους Ελληνες φίλους μας, στο όνομα της αλληλεγγύης» δήλωσε ο Πολωνός πρεσβευτής στην Αθήνα Μασιέι Κριτς, αναφερόμενος στη στάση της Πολωνίας, όταν είχε αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία το 2011 και στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η Ελλάδα. Επανέλαβε δε πολλές φορές με έμφαση τη λέξη «αλληλεγγύη».
Στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή την εθνική γιορτή της Πολωνίας, ο κ. Κριτς αναφέρθηκε στις οδυνηρές θυσίες, που έκανε η χώρα του για να μετασχηματιστεί από ένα χρεοκοπημένο κράτος στην έκτη οικονομία της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι μπορεί να προσφέρει την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησε στην πορεία για τον ειρηνικό μετασχηματισμό της και την κατάκτηση της πολιτικής συναίνεσης, προκειμένου να επιτύχει τις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η Πολωνία γιορτάζει ως εθνική γιορτή την εφαρμογή του Συντάγματος της 3ης Μαΐου του 1791, που αποτελεί το δεύτερο γραπτό Σύνταγμα, μετά απ' αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1787. Η ισχύς του δεν κράτησε πολύ και όπως είπε ο πρεσβευτής, η ιστορία επιφύλαξε στην Πολωνία τα πάντα: πολέμους, εξεγέρσεις, διαμελισμούς, γενοκτονία. Σήμερα όμως, τόνισε, είμαστε υπερήφανοι που ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ζούμε ελεύθεροι μεταξύ ίσων κρατών.
Το Σύνταγμα του 1791 γιορτάζεται γιατί ενέπνευσε, γιατί ήταν από τα δημοκρατικότερα και αποτέλεσε φάρο για την πορεία της Πολωνίας.
Τη γιορτή συμπλήρωσε η πιανίστα Σβετλάνα Καρπούνκινα που έπαιξε κομμάτια του Πολωνού ρομαντικού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν, ενώ οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» με εκπροσώπους κυρίως του διπλωματικού σώματος «πήραν φωτιά» με κύρια θέματα τα αποτελέσματα των ελληνικών και των γαλλικών εκλογών.