Οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν αγωγή για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ενός σερίφη της Αριζόνας ση νοτιοδυτική Αμερική ο οποίος διώκει σκληρά τους λαθρομετανάστες, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του είναι αντισυνταγματική και ότι επιβάλλει διακριτική μεταχείριση σε βάρος ανθρώπων.
Τον Ιούνιο του 2008, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε έρευνα σε βάρος του Τζο Αρπάιο, του σερίφη της κομητείας Μαρικόπα ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «ο σκληρότερος σερίφης της Αμερικής» και του οποίου η σκληρή πολιτική του κατά των λαθρομεταναστών, που φτάνει ως την κακομεταχείρισή τους, είχε προκαλέσει πολεμική σ' όλη τη χώρα.
Με αφετηρία τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά στην αγωγή του πως «ο Αρπάιο είναι ένοχος παράνομων και αντίθετων προς το σύνταγμα πράξεων».
Η Ουάσινγκτον επισημαίνει πως «Οι ισπανόφωνοι, συχνά συλλαμβάνονται εξαιτίας της εθνικής καταγωγής τους, του χρώματος του δέρματός τους ή της εθνικότητάς τους. Τόσο ο Αρπάιο όσο και οι βοηθοί του είναι ένοχοι "εσκεμμένων και συστηματικών διακρίσεων σε βάρος των ισπανοφώνων» οι οποίες συνιστούν κατάχρηση εξουσίας που αντιβαίνει στο αμερικανικό σύνταγμα, υπογραμμίζει το υπουργείο.
Ο Τζο Αρπάιο δήλωσε πως θα αγωνιστεί εναντίον της αγωγής, την οποία απέδωσε σε δυνάμεις στις οποίες δεν αρέσει ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλει τους νόμους για τους μετανάστες.
Η Αριζόνα είναι μια Πολιτεία που συνορεύει με το Μεξικό. Το ένα τρίτο των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων της δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και περίπου 460.000 απ' αυτούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έχουν τα χαρτιά που πρέπει.
«Στην κομητεία Μαρικόπα, ουδείς είναι υπεράνω των νόμων και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αγωνιστεί ώστε το σύνταγμα να γίνεται σεβαστό απ' όλους», διαβεβαιώνει ακόμη η κυβέρνηση στο κείμενο της αγωγής.
Οι αρχές της Αριζόνας βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ομπάμα αφότου η κυβερνήτης Τζαν Μπρουερ εισήγαγε ένα πολύ αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει στους αστυνομικούς να ελέγχουν ανθρώπους βασισμένοι στην εμφάνισή τους. Το ομοσπονδιακό κράτος έχει αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη το μέτρο αυτό και έχει πετύχει την κατάργησή του, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μελετά τώρα τη συνταγματικότητά του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)