HΠΑ: Ο υπερσυντηρητικός Μούρντοκ κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές στην Ιντιάνα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

HΠΑ: Ο υπερσυντηρητικός Μούρντοκ κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές στην Ιντιάνα

Ο αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντικ Λούγκαρ, ο οποίος εκλέγετο στη Γερουσία επί 36 χρόνια, ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές χθες βράδυ στην Ιντιάνα από τον Ρίτσαρντ Μούρντοκ, έναν υπερσυντηρητικό υποψήφιο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μούρντοκ, που υποστηρίχθηκε από τα μέλη της υπερσυντηρητικής οργάνωσης "Tea Party" επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 60% του αντιπάλου του, με τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω, σύμφωνα με τις πρώτες προβολές που ανακοίνωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και MSNBC.

Ο 80χρονος Λούγκαρ, ο γηραιότερος γερουσιαστής, είχε εισέλθει στη Γερουσία το 1977. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

"Ως φίλος και πρώην συνάδελφος θα ήθελα να εκφράσω όλα την ευγνωμοσύνη μου για το αξιόλογο έργο του Ντικ Λούγκαρ στη Γερουσία των ΗΠΑ", γράφει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. "Ακόμη κι αν ο Ντικ και εγώ δεν συμφωνούσαμε σε όλα, παρατήρησα όταν ήμουν στη Γερουσία ότι έδειχνε συχνά τη βούληση να τείνει το χέρι στο άλλο στρατόπεδο και να εργάζεται υπέρ της προώθησης των θεμάτων". Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για την "εξουδετέρωση των πιο επικίνδυνων όπλων στον κόσμο στηρίχτηκαν στο πρωταρχικό έργο του γερουσιαστή Λούγκαρ".

Ο Λούγκαρ είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού. Το 1992, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε εισαγάγει μαζί με τον γερουσιαστή Σαμ Ναν νόμο που διευκόλυνε την καταστροφή των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων στο πρώην σοβιετικό μπλοκ.

Παράλληλα ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ πέτυχε μια συμβολική νίκη στην προκριματική ψηφοφορία στην Πολιτεία της Ιντιάνα. Ο Ρόμνεϊ, του οποίου ο μόνος αντίπαλος στο εξής είναι ο Τεξανός Ρον Πολ, αναμένεται να επικρατήσει επίσης εύκολα στις προκριματικές αναμετρήσεις στη Δυτική Βιρτζίνια και στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει ήδη εξασφαλίσει 865 εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος από τους 1.144 που απαιτούνται για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Με τις τρεις αυτές πολιτείες ο Ρόμνεϊ πλησιάζει τον αριθμό εκλεκτόρων που απαιτείται για να οριστεί υποψήφιος του κόμματός του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ