Αύριο η πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης με τη δημοπράτηση εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Αύριο η πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης με τη δημοπράτηση εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ

Σχεδόν αμέσως μετά την σύνταξη της νέας κυβέρνησης, έρχεται αύριο και το πρώτο μετεκλογικό «crash test» στην ελληνική οικονομία, καθώς το Δημόσιο θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο επιτόκιο δανεισμού.

Στις 15 Μαΐου, λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που εξαιρέθηκαν από το PSI, ενω σε εκρεμμότητα βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, η εξειδίκευση του νέου πακέτου των μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και η είσπραξη των μνημονιακών και άλλων φόρων.

Αναλυτικότερα, το οικονομικό σκηνικό μετά τις εκλογές θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στις 15 Μαΐου λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που εξαιρέθηκαν από το PSI και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους από το ελληνικό Δημόσιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
  • Εκκρεμεί η έκδοση του ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση σχετικά με τους όρους διανομής των 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους στο μεταβατικό στάδιο, ενω εκκρεμούν και οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση και οι αποφάσεις για το ΤΤ και την ΑΤΕ, που μετατέθηκαν στη νέα κυβέρνηση.
  • Στις 14- 15 Μαΐου συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin, στα οποία θα δημοσιοποιούνταν οι θέσεις της νέας κυβέρνησης για το μνημόνιο και θα επιλύονταν σε τεχνικό επίπεδο ορισμένα ζητήματα του PSI.
  • Η τρόικα είχε αρχικά προγραμματίσει να έρθει εκ νέου στην Αθήνα, για μια πρώτη γνωριμία με το νέο οικονομικό επιτελείο, μετά τις 15 Μαΐου. Αλλά προς το παρόν ο νέος προγραμματισμός παραμένει άγνωστος.
  • Για το τέλος Μαΐου είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση η εξειδίκευση του νέου πακέτου των μέτρων (11,6 δισ. ευρώ) του μνημονίου, τα οποία θα ψηφίζονταν τον Ιούνιο.
  • Τέλος, εκκρεμεί η είσπραξη, των «μνημονιακών» φόρων, αλλά  και των υπόλοιπων φόρων, όπως το τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011, το ΕΤΑΚ του 2009, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, κ.ά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ