Στις επιπτώσεις που θα φέρουν στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αναφέρονται εκτενώς τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Με χαρακτηριστικό τίτλο του πρώτου θέματος «Η Γαλλία και η Ελλάδα σείουν τα θεμέλια της Ευρώπης», η εφημερίδα "L'Echo" τονίζει ότι οι γαλλικές και οι ελληνικές κάλπες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ. «Θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα;» είναι ο δεύτερος τίτλος της πρώτης σελίδας.
Ειδικότερα για τις εκλογές στην Ελλάδα, η "L'Echo" αναφέρει στην πρώτη σελίδα ότι η ΝΔ, αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αναμένει να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρώπη και το ΔΝΤ τους όρους του δανείου προς την Ελλάδα και επισημαίνει πως «πέρα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, η Ελλάδα απειλείται να βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση, ενώ το φάντασμα της εξόδου από την ευρωζώνη ξαναβγαίνει στην επιφάνεια».
Στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές, με τίτλο «Στην Ελλάδα, Παπαδήμος-λιτότητα αφήνουν χώρο στους διαφιλονικούντες». Το άρθρο επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, σοσιαλιστές και συντηρητικοί δεν θα καταφέρουν να λάβουν το ήμισυ των ψήφων, κάτι το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «κακό σημάδι για τη σταθερότητα της χώρας».
Το άρθρο τονίζει ότι η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη την ενότητα και τη σταθερότητα, προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους πιστωτές της. Παρά ταύτα, αναφέρει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προμηνύουν «νέα πολιτική καταιγίδα», σημειώνοντας πως «σε ένα πολιτικό τοπίο σε πλήρη αποσύνθεση, όπου τα μικρά εξτρεμιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος, τα δύο μεγάλα κόμματα αφέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια βίαιη και λαϊκίστικη διαμάχη».
Το ίδιο άρθρο σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί Έλληνες ψηφοφόροι βλέπουν αυτές τις εκλογές ως ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.
«Τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εφαρμογή της συνταγής της τρόικας, με μία αδύναμη στήριξη από το λαό», τονίζει το άρθρο και καταλήγει: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της πολιτικής εμπλοκής. Αν η πολιτική τάξη αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα ξαναγίνουν εκλογές σε 25 ημέρες. Αυτό, άλλωστε, απειλεί ότι θα κάνει ο αρχηγός της ΝΔ, αν δεν λάβει την πλειοψηφία που επιθυμεί».
«Θυμός μα και φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας "Le Soir", που αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο, οι Έλληνες ψηφοφόροι βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που τα θεωρούν υπεύθυνα για την κακοδιαχείριση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και για τη σημερινή λιτότητα, ή να ψηφίσουν υπό την απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
«Αναμένεται πολιτικό χάος» και «Κίνδυνος εισβολής της άκρας δεξιάς», επισημαίνει η εφημερίδα "Libre Belgique". Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας προβλέπει ότι, με 29 κόμματα που διεκδικούν 300 έδρες στο Κοινοβούλιο και 10 που προβλέπεται να μπουν στη Βουλή, «δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη Δευτέρα το πρωί, εκτός μεγάλης έκπληξης».
«Αυτή η ψηφοφορία θα εμπεριέχει τη χειρότερη ψήφο: όχι την ψήφο της λογικής, αλλά του θυμού. Οι Έλληνες θέλουν να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα που θεωρούνται υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση. (...) Εάν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσουν το 40% των ψήφων, θα πρόκειται για θαύμα» γράφει η εφημερίδα.
Η "Libre Belgique" αναφέρεται και στην άνοδο της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμά της επικεντρώνεται στην καταγγελία του Μνημονίου λιτότητας και «στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, με τοποθέτηση ναρκών».
Τέλος, ρεπορτάζ του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου RTL TV χαρακτήρισε τις εκλογές στην Ελλάδα «ουσιαστικές για το μέλλον της Ευρώπης». Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να «τιμωρήσουν» τα δύο μεγάλα κόμματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας και τη συνταγή του Μνημονίου.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)