Ειδικό «επίτροπο» που θα υποδείξει τους τομείς του προϋπολογισμού του Δημοσίου, στους οποίους μπορούν να γίνουν ουσιαστικές περικοπές, αποφάσισε να διορίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Πρόκειται για τον μάνατζερ Ενρίκο Μπόντι, ο οποίος στο παρελθόν ασχολήθηκε με την εξυγίανση της βιομηχανίας τροφίμων «Πάρμαλατ».
Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, στοχεύει στην εξοικονόμηση 4,2 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, πρόκειται να προχωρήσει σε αναλυτική μελέτη σχετικά με το πώς θα πρέπει να παρέχεται η κρατική οικονομική στήριξη σε κόμματα και συνδικάτα.
Σε δηλώσεις του, ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ότι «συνολικά οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να περισταλούν κατά 80 δισ. ευρώ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας από 21% σε 23% τον Οκτώβριο και χαρακτήρισε «λανθασμένη» την κίνηση του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας για την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στις πιο πιθανές περικοπές συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στην αστυνομία και τους καραμπινιέρους (για να αποφεύγεται διπλή παρουσία και αλληλοκάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές), συρρίκνωση του προσωπικού του στρατού, κατάργηση 25% των διευθυντικών θέσεων του υπουργείου Εσωτερικών (από την Πυροσβεστική μέχρι τις νομαρχίες) και επανασχεδιασμός του δικτύου των ιταλικών μορφωτικών ινστιτούτων στο εξωτερικό.
Η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» σημειώνει ότι ο Μόντι δεν εννοεί να εντάξει ουσιαστικές αλλαγές στην στρατηγική του, έστω και αν τα κόμματα που τον στηρίζουν του ζητούν να μετριάσει τη λιτότητα, υπέρ μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. «Η κυβέρνηση δεν αλλάζει πορεία, διότι θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχε νόημα πλέον η όλη της προσπάθεια» τονίζει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην καθιερωμένη ομιλία της Πρωτομαγιάς, τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί άμεση προτεραιότητα για να στηριχθούν οι νέοι, χωρίς, όμως, να εγκαταλειφθεί η οδός της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Η δε υπουργός Εργασίας, Έλσα Φορνέρο, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, υπογράμμισε: «Δεν είναι μια ωραία Πρωτομαγιά. Τόσο λόγω της έλλειψης εργασίας, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, όσο και εξαιτίας των εργατικών ατυχημάτων. Πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και πρέπει, κυρίως, να δράσουμε».
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)