Επίσκεψη-σταθμός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Μινμάρ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Επίσκεψη-σταθμός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Μινμάρ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη-σταθμό στην Μιανμάρ που βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών αλλαγών με στόχο να ενθαρρύνει την κυβέρνησή της να πραγματοποιήσει περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει ειρηνευτικές συμφωνίες με τις εθνοτικές οργανώσεις των ανταρτών.

Η επίσκεψη του Μπαν ήταν η πρώτη από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο τερματίζοντας έτσι πέντε δεκαετίες αυταρχικής στρατιωτικής διακυβέρνησης που είχε ως αποτέλεσμα το "πάγωμα" των σχέσεών της με τη διεθνή κοινότητα.

Η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να περιλαμβάνει απομεινάρια της πρώην στρατιωτικής χούντας, έχει επιτύχει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχει αναπάντεχα καλλιεργήσει τους δεσμούς της με τη Δύση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις εθνοτικές οργανώσεις των ανταρτών, βήματα τα οποία ο Μπαν χαρακτήρισε ενθαρρυντικά αλλά όχι αρκετά.

<<Βλέπουμε ότι η Μιανμάρ κάνει πάλι άνοιγμα στον κόσμο>>, δήλωσε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη προσθέτοντας ότι <<το νέο ξεκίνημα είναι ακόμη εύθραυστο>>.

Ο Μπαν έφθασε στην εμπορική πρωτεύουσα Γιανγκόν και αναμένεται να διαπιστώσει τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην Μιανμάρ από την τελευταία του επίσκεψη τον Ιούλιο του 2009 όταν είχε προσκληθεί από τον πρώην επικεφαλής του δικτατορικού καθεστώτος στρατηγό Ταν Σούε.

Ο Μπαν τότε έφυγε απογοητευμένος περιγράφοντας την επίσκεψή του ως μια "πολύ δύσκολη αποστολή", έχοντας αποτύχει να πείσει τον Ταν Σούε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και χωρίς να του έχει δοθεί η άδεια να επισκεφθεί την βραβευμένη με Νομπέλ ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση εκείνη την εποχή αλλά απελευθερώθηκε 15 μήνες αργότερα.
(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ