Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση φοβάται «βίαιη» δράση ομάδων της αντιπολίτευσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση φοβάται «βίαιη» δράση ομάδων της αντιπολίτευσης

Συνεργάτης του προέδρου Ούγο Τσάβες μιλά περί κινδύνου δράσης «βίαιων» ομάδων της αντιπολίτευσης.
Το σημαντικό προβάδισμα του Τσάβες στις δημοσκοπήσεις ασφαλώς του δίνει πλεονέκτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά ενδέχεται να πείσει τους πιο σκληρούς αντιπάλους του ότι η βία είναι ο μόνος τρόπος να τον κερδίσουν, εκτίμησε ο συνεργάτης του.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα διάφορα σενάρια περί διάσπασης της συμμαχίας του Τσάβες εάν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, ο Τσάβες θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 10 μονάδων έναντι του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Ο Αριστόμπουλο Ιστούρις, αντιπρόεδρος της βουλής και επικεφαλής της εκστρατείας για την επανεκλογή του Τσάβες, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η κυβερνητική συμμαχία ενθαρρύνεται από τα ποσοστά του προέδρου, τα οποία αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες.
Όμως, παρά την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τις ενέργειες της αντιπολίτευσης: «καθώς το προβάδισμα [του Τσάβες] διευρύνεται, οι ομάδες εκείνες στην αντιπολίτευση που τάσσονται υπέρ των συνωμοσιών και της αποσταθεροποίησης θα ενισχυθούν. Πρέπει να προετοιμαστούμε διότι υφίστανται βίαιες, μη δημοκρατικές ομάδες μέσα στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ένα ανώτερο στέλεχος της εκστρατείας του Καπρίλες απάντησε ότι «η κυβέρνηση προβαίνει σε ψευδείς κατηγορίες, όπως πάντα, προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση στο λαό. Ο λαός δεν τους πιστεύει πια. Το ίδιο κάνουν εδώ και 13 χρόνια».
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, της εταιρίας Hinterlaces, δίνει στον πρόεδρο το 53% των προθέσεων ψήφου και στον Καπρίλες 34%. Αναλυτές λένε ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στην ασθένειά του, που προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας, και εν μέρει στην υψηλή δημοτικότητα του Τσάβες διότι αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες.
Οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης περί συνωμοσιών της αντιπολίτευσης είναι συχνές μετά το πραξικόπημα του 2002 και το δίμηνο λοκάουτ στην πετρελαϊκή βιομηχανία την ίδια χρονιά. Και οι δύο αποτυχημένες αυτές προσπάθειες να ανατραπεί ο Τσάβες προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα στα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της αντιπολίτευσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντιπολίτευση κυβέρνηση Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ