Το Αζερμπαϊτζάν έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να είναι έτοιμη η πρωτεύουσά του Μπακού να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από τις 22 ως τις 26 Μαΐου, όμως το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ένα αγκάθι για την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου.
Το Crystal Hall, ένα ολοκαίνουργιο στάδιο, χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για να φιλοξενήσει τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που θα παρακολουθήσουν 125 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ σημαίες της Eurovision κυματίζουν σχεδόν παντού στην πρωτεύουσα.
«Η χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό έχει την ευκαιρία να γίνει περισσότερο γνωστή στον κόσμο» δήλωσε ο Ταχίρ Μαμάντοφ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, υποσχόμενος ένα φαντασμαγορικό σόου με στοιχεία της παράδοσης του Αζερμπαϊτζάν.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ελπίζουν πως θα προκαλέσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συχνές στο Αζερμπαϊτζάν», τόνισε ο Γκιόργκου Γκόγκουϊα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως 70 άνθρωποι, ανάμεσά τους και επτά δημοσιογράφοι, βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους.
Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται συνεχώς και όσοι είναι αντίθετοι με το καθεστώς εξαναγκάζονται από τις αρχές να σιωπούν στο όνομα της σταθερότητας της χώρας.
Οι ακτιβιστές στο Αζερμπαϊτζάν έχουν αρχίσει εκστρατεία με τίτλο «Τραγουδώ για την Δημοκρατία» ελπίζοντας ότι θα τραβήξουν την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης που θα καλύψουν τον διαγωνισμό.
«Η Eurovision θα πρέπει να είναι ένα επιπλέον εργαλείο για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως μέσω της βελτίωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ο Ρασούλ Τζαφάροφ, ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας.
Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έχουν εξοργιστεί από τα δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία υπογραμμίζουν περισσότερο την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα, παρά την οικονομική της ανάπτυξη.
«Η ελευθερία της έκφρασης, οι δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Μουμπαρίζ Γκουρμπάνλι, ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος «Νέο Αζερμπαϊτζάν».
Ο ίδιος κατηγόρησε τους «ισλαμοφοβικούς» ότι ευθύνονται εν μέρει για τα επικριτικά αυτά δημοσιεύματα. «Απλώς δεν δέχονται ότι η Eurovision θα πραγματοποιηθεί σε μια χώρα στην πλειοψηφία της μουσουλμανική»
Με δεδομένο τον πλούτο σε υδρογονάνθρακες και την στρατηγική του θέση ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, ειδικά στον τομέα της παροχής αερίου, και ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν πως ο διαγωνισμός της Eurovision θα αποτελέσει ακόμα ένα θετικό στοιχείο στην εικόνα της χώρας.
«Είμαστε σίγουροι πως όσοι δουν το Αζερμπαϊτζάν θα το αγαπήσουν», τόνισε ο Μαμάντοφ.
Crystal Hall.(ΑΠΕ-ΜΠΕ)Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές ελπίζουν πως οι επισκέπτες και οι αποστολές κάθε χώρας στον διαγωνισμό, θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ' ότι στους τραγουδιστές που θα εμφανιστούν στο