ΠΓΔΜ: Αναστάτωση προκλήθηκε στη χώρα από τη δολοφονία πέντε ανθρώπων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΠΓΔΜ: Αναστάτωση προκλήθηκε στη χώρα από τη δολοφονία πέντε ανθρώπων

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας της ΠΓΔΜ για τη δολοφονία πέντε ανθρώπων που σημειώθηκε τη Μ. Πέμπτη, σε περιοχή κοντά στα Σκόπια, και η οποία προκάλεσε ένταση και ανησυχία στην κοινωνία της χώρας, καθώς διαδόθηκαν φήμες ότι το περιστατικό μπορεί να είχε διεθνοτική διάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι αναλυτές στα Σκόπια υποστήριξαν ότι η στυγερή αυτή δολοφονία μπορεί να πυροδοτήσει νέα εθνοτική ένταση στη χώρα, ωστόσο, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται και τόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όσο και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας επανέλαβαν όλες τις προηγούμενες ημέρες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και για αποφυγή διάδοσης αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με τα αίτια και τους δράστες του εγκλήματος, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία, κυκλοφόρησαν διάφορες εικασίες, με κυριότερη αυτή ότι οι δράστες, πολύ πιθανόν να είναι Αλβανοί, επειδή και τα πέντε θύματα ήταν σλαβομακεδονικής εθνικής καταγωγής.

Οι φήμες αυτές προκάλεσαν ανησυχία στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των Σλαβομακεδόνων που αποτελούν το 64% του πληθυσμού της χώρας και των Αλβανών που αποτελούν το 25%, σε μεγάλο βαθμό διακατέχονται από καχυποψία, μετά και τις συγκρούσεις του 2001, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας.

Με τη συμφωνία εκείνη, ο αλβανικός πληθυσμός στην ΠΓΔΜ απέκτησε αρκετά από τα δικαιώματα που είχε διεκδικήσει, όμως σε ένα μέρος του σλαβομακεδονικού πληθυσμού το γεγονός αυτό δημιούργησε μία πικρή γεύση και ένα αίσθημα απογοήτευσης, το οποίο προκλήθηκε και από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της χώρας, του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι, ο οποίος στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001 στην ΠΓΔΜ, ήταν ο αρχηγός των Αλβανών ανταρτών του UCK.

Ωστόσο, με τη συμφωνία της Οχρίδας, αποφεύχθηκε ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ και η χώρα προσπάθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, βασισμένο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι διεθνοτικές σχέσεις γνώρισαν σημαντική βελτίωση, όμως αρκετά από τα στερεότυπα παρέμειναν και σε συνδυασμό με τη στασιμότητα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ανά διαστήματα δημιουργούνται εντάσεις στην ΠΓΔΜ, όπως η πρόσφατη με τη δολοφονία πέντε ανθρώπων και προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τη διατήρηση της διεθνοτικής συμβίωσης στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα είχε επικρατήσει ένταση στην πόλη Γκόστιβαρ, λόγω της δολοφονίας δύο Αλβανών από Σλαβαμακεδόνα αστυνομικό, ύστερα από λογομαχία που είχαν για μία θέση παρκαρίσματος. Ακολούθησαν αρκετά μικροεπεισόδια μεταξύ νεαρών Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, κυρίως στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να επανέλθουν, για μία ακόμη φορά, προβληματισμοί για την πορεία των διεθνoτικών σχέσεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σημειώθηκε και η πενταπλή δολοφονία την Μ.Πέμπτη και η τροφοδότηση σεναρίων για τα αίτια και τους δράστες.

Τις επόμενες ημέρες της άγριας αυτής δολοφονίας, περίπου 1000 νεαροί Σλαβομακεδόνες διαδήλωσαν στα Σκόπια και προκάλεσαν υλικές ζημιές στο κέντρο της πόλης.Οι διαδηλωτές αυτοί φώναξαν αρκετά αντιαλβανικά συνθήματα και προσπάθησαν να κινηθούν προς τον αλβανικό τομέα των Σκοπίων, όμως εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ προσπάθησαν και πέτυχαν την «αποκλιμάκωση» της έντασης που προκλήθηκε από την δολοφονία πέντε ανθρώπων, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας να μην δοθεί στο θέμα διεθνοτική διάσταση, από τη στιγμή που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη περί αυτού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, ενώ και ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, την προηγούμενη εβδομάδα, καταδίκασε απερίφραστα τη στυγερή δολοφονία και ζήτησε να μην επιτραπεί από κανέναν, να τεθούν σε δοκιμασία οι διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ.

Οι ενέργειες και κινήσεις αυτές «καθησύχασαν», σε κάποιο βαθμό, την κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ, ωστόσο τα ερωτήματα και τα σενάρια σχετικά με το έγκλημα αυτό παραμένουν και θα διαλυθούν μόνον όταν αυτό εξιχνιασθεί και συλληφθούν οι δράστες.

(ΕΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ