Συρία: Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να διασφαλιστεί η ελευθερία μετακίνησης των παρατηρητών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να διασφαλιστεί η ελευθερία μετακίνησης των παρατηρητών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην αποστολή παρατηρητών, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει στη διάθεση των παρατηρητών αεροπλάνα και ελικόπτερα.

«Είναι ευθύνη της συριακής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελευθερία πρόσβασης και την ελευθερία κινήσεων στη χώρα» στους παρατηρητές του ΟΗΕ, σημείωσε ο Μπαν στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο.

Οι παρατηρητές που έφτασαν την Κυριακή στη Συρία «πρέπει να έχουν την άδεια να μετακινούνται παντού ώστε να μπορούν να ελέγχουν ότι έχει τερματιστεί η βία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Εξάλλου ο Μπαν συνομίλησε χθες Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο περιθώριο μιας συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Συζητήσαμε αν η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει τα μέσα για αποτελεσματική μετακίνηση (των παρατηρητών), περιλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροπλάνων», δήλωσε ο Μπαν από το Λουξεμβούργο. «Πιστεύω πως η ηγεσία της ΕΕ είναι θετικά διακείμενη προς αυτό».

Ο βαν Ρομπάι από την πλευρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την αποστολή των παρατηρητών με οποιοδήποτε τρόπο».

Έπειτα από την πρώτη ομάδα των έξι παρατηρητών, η αποστολή του ΟΗΕ αναμένεται να «ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες» ώστε να φτάσει τους 30 παρατηρητές. Στο μέλλον θα αντικατασταθεί από μια αποστολή του ΟΗΕ στην οποία θα πάρουν μέρος 250 παρατηρητές και για να σταλεί στη Συρία θα χρειαστεί νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι ακόμη και 250 παρατηρητές «δεν αρκούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση και το μέγεθος της χώρας» και «γι' αυτό υπάρχει ανάγκη η αποστολή των παρατηρητών να μπορεί να μετακινείται αποτελεσματικά».

Πάντως ο Μπαν υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ «ανησυχεί βαθιά» για τη «σποραδική βία» στη Συρία μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση στο έδαφος παραμένει «εύθραυστη», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

Παρά την άφιξη των πρώτων παρατηρητών κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας βομβαρδίζουν σήμερα πολλές περιοχές, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ.

Σήμερα τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στη Συρία, παρά την εκεχειρία η οποία ισχύει επισήμως από τις 12 Απριλίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία ΟΗΕ Δαμασκός Μπαν Κι-μουν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ