Στο 7% βρίσκεται, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, το «κίνημα των επτά αστέρων» του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο, σύμφωνα με γκάλοπ της δημοσκοπικής εταιρίας Swg. H συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε και ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 6 Μαΐου και το αποτέλεσμά της, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κόλπους των ιταλικών κομμάτων.
Το κίνημα του Γκρίλλο, σύμφωνα με τα μέλη του, ευνοεί την άμεση επαφή των εκλεγμένων μελών με τους ιθύνοντες του και την «οριζόντια επικοινωνία», απορρίπτοντας την παραδοσιακή δομή της «πολιτικής πυραμίδας». Στα κύρια προγραμματικά του σημεία, συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός της βουλευτικής σταδιοδρομίας σε δυο μόνο θητείες, δέκα συνολικά ετών, η μείωση των μισθών βουλευτών και γερουσιαστών (με προσαρμογή στον μέσο όρο των απολαβών των πολιτών), η «ανοικτή κάλυψη» κάθε πολιτικής συνεδρίασης μέσω διαδικτύου και η ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Τα ευνοϊκά, για τον Ιταλό ηθοποιό, αποτελέσματα των δημοσκοπικών ερευνών, συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τους αναλυτές, με το πρόσφατο σκάνδαλο των υπεξαιρέσεων κρατικών χρηματοδοτήσεων, που οδήγησε στην παραίτηση του ιδρυτή της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσσι και του γιού του, Ρέντσο. Πρόκειται για την ενίσχυση, υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, του κινήματος της «αντιπολιτικής», που θεωρεί ότι τα κόμματα δεν δίνουν επαρκείς και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών.
Υποστηρικτές του Μπέππε Γκρίλλο, μέσω του διαδικτύου, τονίζουν ότι «αυτή είναι μόνον η αρχή, αφού, ο πραγματικός στόχος, είναι να καταφέρει να υπερβεί, το κίνημα των πέντε αστέρων, το 20% των ψήφων».
«Υπάρχουν πολλοί μαθητευόμενοι μάγοι που προσπαθούν να προκαλέσουν θύελλες. Αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν απειλούνται από την αντιπολιτική, κάνουν λάθος, διότι, αν δεν την καταπολεμήσουμε, θα μας εξαφανίσει όλους», δήλωσε ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο δε Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Sinistra e Libertà» (Αριστερά και Ελευθερία) προσθέτει ότι «το φαινόμενο Γκρίλλο χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό και δεν μπορεί να προσφέρει μια συγκεκριμένη προοπτική στην χώρα. Ο λαϊκισμός είναι εχθρός μας, διότι, όταν κατέρρευσε η Δημοκρατία, στην δεκαετία του τριάντα, συνέβαλλε στην γέννηση μιας δραματικής εμπειρίας».
Τα ιταλικά κόμματα, ως πρώτη απάντηση στο σκάνδαλο των υπεξαιρέσεων της Λέγκα, αλλά και του κεντρώου κόμματος Μαργαρίτα (ο πρώην ταμίας του φέρεται να οικειοποιήθηκε 22 εκατομμύρια ευρώ) αποφάσισαν να μην εισπράξουν, προς το παρόν, την νέα δόση της δημόσιας χρηματοδότησής. Θα έπρεπε να καταβληθεί τον ερχόμενο Ιούλιο και αντιστοιχεί σε 105.000 ευρώ.
Σύμφωνα, τέλος, με έρευνα της εταιρίας Data Monitor, το 20% των Ιταλών δεν στηρίζει κανένα κόμμα, ενώ το 22,4% θεωρεί ότι η καταλληλότερη επιλογή είναι η αποχή. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας» και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», δεν ξεπερνούν, αντίστοιχά, το 24,2% και το 24,9%.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)