Ιορδανία: Ο μονάρχης Αμπντάλα Β' απένειμε χάρη σε 31 φυλακισμένους ακτιβιστές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιορδανία: Ο μονάρχης Αμπντάλα Β' απένειμε χάρη σε 31 φυλακισμένους ακτιβιστές

Οι αρχές της Ιορδανίας απελευθέρωσαν χθες 31 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης οι οποίοι είχαν φυλακιστεί διότι προσέβαλαν τον βασιλέα Αμπντάλα Β'. Οι 18 εξ όσων απελευθερώθηκαν αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί προσβολής του μονάρχη και υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας, που επέσυραν ποινές 3 και 10 χρόνων φυλάκισης.

Πηγές ανέφεραν ότι η απελευθέρωσή τους αποφασίστηκε έπειτα από μια συνάντηση του μονάρχη με ηγέτες φυλών από την Ταφίλεχ, ιδιαίτερη πατρίδα των περισσότερων από τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra, ο Αμπντάλα είπε στους προεστούς ότι υποστηρίζει τα ειρηνικά κινήματα που ζητούν μεταρρυθμίσεις, "σέβονται το κράτος του νόμου κι εργάζονται για να υπάρξουν θετικές αλλαγές".

"Είμαι υπέρ της πολιτικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφοράς και των κινημάτων για την αλλαγή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα του διαλόγου και της λογικής για να προχωρήσουμε μπροστά", φέρεται να είπε ο μονάρχης του χασεμιτικού βασιλείου.

Οι ακτιβιστές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διαρκούν 14 μήνες, περιλαμβανομένων τροποποιήσεων του Συντάγματος που αφαιρέσουν από το βασιλέα την δυνατότητα να σχηματίζει κυβερνήσεις και θα την δώσουν στο κοινοβούλιο.

"Σήμερα επιτεύχθηκε μια νίκη του ιορδανικού λαού και για τις πολιτικές ελευθερίες στην Ιορδανία", δήλωσε ο Φάντι Αμπεντίν, ένας ακτιβιστής που είχε συλληφθεί στις αρχές Μαρτίου. "Όπως είχα πει στον γενικό εισαγγελέα στην έναρξη της δίκης μου--εάν το να απαιτείς μεταρρυθμίσεις θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια, είμαι ένοχος".

Αν και οι συνήγοροι των κατηγορούμενων καλωσόρισαν την απόφαση να απονεμηθεί χάρη στους ακτιβιστές, επέκριναν το γεγονός ότι χρειάστηκε παρέμβαση του παλατιού για να απελευθερωθούν. "Λέγαμε εξαρχής ότι αυτή είναι μια πολιτική δίωξη και δεν είναι μια υπόθεση που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια", είπε ο Τάχερ Νάσαρ, ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης. "Το γεγονός ότι χρειάστηκε η ανώτατη αρχή να απελευθερώσει αυτούς τους νέους είναι μια ένδειξη του πόσο χρειαζόμαστε αληθινές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ιορδανία".

Η αστυνομία είχε συλλάβει δεκάδες διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν να υπάρξει "αλλαγή καθεστώτος" στην Ιορδανία. Η δίκη τους από στρατοδικείο προκάλεσε κατακραυγή από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ