Βόρεια Κορέα: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βόρεια Κορέα: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις

Η Βόρεια Κορέα, που προχώρησε σήμερα σε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, αύξησε το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων της δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», δήλωσε ο Κιμ Κουάν-Τζιν, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με το γραφείο του, χωρίς να είναι γνωστό αν η απόφαση είχε ληφθεί πριν ή ύστερα από την εκτόξευση του πυραύλου.

Την ίδια ώρα η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν να προεδρεύει τελετής στη μνήμη των προκατόχων του, του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν χαιρετούσε δεκάδες χιλιάδες συμπρατριώτες του που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αποδώσουν τιμές στα νέα αγάλματα του ιδρυτή της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας το 1948 που πέθανε το 1994 και του γιού του και "αιώνιου ηγέτη", που πέθανε το Δεκέμβριο ύστερα από 17 χρόνια στην εξουσία.

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν τοποθετήθηκε επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής Άμυνας της χώρας.

Στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας ζήτησαν "μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση", όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τους ομολόγους του, της Κίνας και της Ινδίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις προκλήσεις αυτές (το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και η πυραυλική εκτόξευση) μόνο μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ινδίας Σ.Μ. Κρίσνα και της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί.

«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε παράλληλα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, αναμένεται να αντιδράσει, κρίνοντας ο ίδιος ωστόσο, ότι η υιοθέτηση νέων κυρώσεων θα ήταν ανώφελη.

«Η παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση», τόνισε. "Αλλά η αντίδραση του Συμβουλίου πρέπει να είναι ισορροπημένη, δεν πιστεύουμε ότι νέες κυρώσεις θα πρόσφεραν κάτι από άποψης διευθέτησης της κατάστασης", είπε ο Λαβρόφ.

Στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα συνιστά "παραβίαση" μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατήγγειλε τη "θλιβερή" αυτή ενέργεια που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Παρά την αποτυχία της, η εκτόξευση του υποτιθέμενου δορυφόρου» από τη Βόρεια Κορέα είναι "λυπηρή", υπογραμμίζει ο Μπαν Κι-μουν σε γραπτή δήλωσή του. "Η εκτόξευση συνιστά άμεση παραβίαση μιας απόφασης του ΟΗΕ", προσθέτει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Γερμ.Πρακτ.-Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ένοπλες Δυνάμεις Βόρεια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ