Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδικάζει τη βία που ασκεί η συριακή κυβέρνηση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδικάζει τη βία που ασκεί η συριακή κυβέρνηση

Δριμεία κριτική στο συριακό καθεστώς άσκησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν εξ' αιτίας των συνεχιζόμενων και εχθές επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον πολιτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Μπαν Κι-Μουν «καταδικάζει την τελευταία κλιμάκωση βίας», και αναφέρει ότι «το γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης (της Συρίας) για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατεύματων λήγει στις 10 Απριλίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία ώστε (οι κυβερνητικές δυνάμεις) να συνεχίσουν να σκοτώνουν».

Τουλάχιστον 35 σύροι στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν δήλωσε πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσουν τις συγκρούσεις στις 6 το πρωί τοπική ώρα της 12ης Απριλίου, αν η Δαμασκός αποδεχτεί την απόφαση του ΟΗΕ 48 ώρες νωρίτερα να αποσύρει τα στρατεύματα από τις πόλεις και να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων.

"Οι συριακές αρχές έχουν την πλήρη ευθύνη της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει: "η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη απόφαση η οποία ζητεί από την Δαμασκό να σεβαστεί την διορία της 10ης Απριλίου για να σταματήσεις τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και από την συριακή αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο δύο ημέρες αργότερα.

Επίσης ο Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, λαμβάνοντας υπ' όψιν του τις τελευταίες αναφορές για αυξανόμενο αριθμό προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ