Αισιόδοξοι για την έναρξη των ψεκασμών για τα κουνούπια στα τέλη Απριλίου, στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, δηλώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τις απαραίτητες εγκρίσεις αναμένεται να δώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Μεγάλη Δευτέρα, ώστε αμέσως μετά να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διαδικασία κατά τη φετινή περίοδο.
Φέτος, μάλιστα, επιχειρείται στην Περιφέρεια ένας συντονισμός των φορέων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στις επτά περιφερειακές ενότητες ενώ από του χρόνου ο φορέας υλοποίησης θα είναι κοινός.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διεθνείς πρακτικές και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον δασολόγο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης ΑΝΕΘ, (η οποία θα αναλάβει το έργο για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), Γιώργο Ζιάγκα, στη Γαλλία και τη Γερμανία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιολογικά σκευάσματα με βάση βάκιλο που παρασκευάζεται μαζικά για την αποτελεσματική προνυμφοκτονία.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα σκευάσματα αυτά έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος και είναι πιο αποτελεσματικά σε περιοχές με ψυχρότερα κλίματα. Αντίθετα σε κλιματολογικές συνθήκες όπως αυτές της χώρας μας απαιτούνται συχνότεροι ψεκασμοί, γεγονός που «ανεβάζει» ακόμη περισσότερο το κόστος. Πέραν αυτού, ο χρόνος ανάπτυξης των κουνουπιών είναι συντομότερος σε μεσογειακές χώρες, καθιστώντας απαραίτητη και την ακμαιοκτονία ώστε να εξοντώνονται τα ενήλικα κουνούπια.
Ειδικά για την ακμαιοκτονία, για την οποία εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις οικολογικές οργανώσεις, ο χημικός μηχανικός της ΑΝΕΘ Γιώργος Πετρίδης σχολίασε ότι εντάχθηκε τα τελευταία χρόνια στο σχετικό πρόγραμμα λόγω της εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)