«Ακόμα ονειρεύομαι μία μέρα στο χωριό μου να έρθει το καθαρό νερό, να λειτουργήσει ένα γυμνάσιο κοντά, να έρθει ένας γιατρός που θα μείνει κοντά μας και θα μας φροντίζει, ώστε να μη μένουν τα παιδιά ορφανά. Άραγε όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τα ίδια όνειρα;».
Οι παραπάνω σκέψεις ανήκουν στην Έβελιν, ένα 13χρονο κορίτσι από την κοινότητα Μπάμα της Κένυας κι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες πείνας. Η Έβελιν εξιστόρησε τα όνειρά της μιλώντας στους ανθρώπους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ActionAid», που επισκέφθηκαν την περιοχή, όπου ζει.
Η κοινότητα Μπάμα της Κένυας ανήκει στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, που όμως κατάφερε μέσα από την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια να ξεπεράσει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματά της. Οι κάτοικοί της δημιούργησαν πριν από λίγα χρόνια την Τράπεζα Τροφής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφής. Πρόκειται για τρεις καλύβες, στις οποίες όλοι οι κάτοικοι βάζουν σπόρους όταν έχουν, ενώ όταν δεν έχουν λεφτά ή περνούν περιόδους ξηρασίας, μπορούν να δανειστούν από εκεί σπόρους.
«Πολλές φορές έχω αναγκαστεί να πάω στο σχολείο νηστική. Άλλες φορές προτιμάω να μην πάω καθόλου, γιατί ζαλίζομαι και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Είναι πολύ δύσκολες οι μέρες αυτές. Εδώ και μερικά χρόνια η Μπάμα έχει δημιουργήσει την Τράπεζα Τροφής, μία πολύ καλή ιδέα για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη τροφής. Θα ήθελα κάποια πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τουλάχιστον φτιάξαμε τη Μπάμα και αυτό μας κάνει να νιώθουμε λίγο πιο ασφαλείς», εξιστορεί η Έβελιν.
Ένα νοερό ταξίδι σε περιοχές όλου του κόσμου και την καθημερινότητα που βιώνουν οικογένειες σε διαφορετικές χώρες, από την Κένυα και το Εκουαδόρ μέχρι τη Μογγολία και την αναπτυγμένη Γερμανία, επιχειρεί το Κέντρο Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω» της «ActionAid» μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διοργανώνει αυτή την Κυριακή στο χώρο της ΜΚΟ, στην Αθήνα (Οδυσσέα Ανδρούτσου 3).
Επίκεντρο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα αποτελέσουν οι διηγήσεις της Έβελιν, που προβάλλονται σε μία σύντομης διάρκειας ταινία. Επίσης, στο χώρο θα λειτουργήσει προσομοίωση της Μπάμα, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μία καλύβα σε πραγματικές διαστάσεις, ένα σχολείο και έναν πάγκο αγοράς, αλλά και να μπουν σε ένα εικονικό αεροπλάνο 30 θέσεων, με τη βοήθεια του οποίου θα πραγματοποιήσουν το φανταστικό τους ταξίδι. Όλοι οι χώροι θα είναι εξοπλισμένοι με αντικείμενα που έφτιαξαν παιδιά από την Κένυα ειδικά για την «ActionAid».
Οι συμμετέχοντες, παιδιά και γονείς, καλούνται να εξερευνήσουν τις δύσκολες συνθήκες ζωής των κατοίκων, αλλά και να ανακαλύψουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι ίδιοι να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου.
«Μέσα από σειρά δραστηριοτήτων, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες του κόσμου, και κυρίως το τι τρώνε, σε ποσότητα και σε ποιότητα», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η εκπαιδεύτρια, Δέσποινα Καρδογέρου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παρατίθεται στο βιβλίο των Πίτερ Μένζελ και Φέιθ Ντ' Αλουίσιο «Hungry Planet», αποσπάσματα του οποίου θα «ντύσουν» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου αναφέρεται ότι μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων στη Γερμανία ξοδεύει 494 δολάρια εβδομαδιαία για τη διατροφή της, ενώ μία πενταμελής οικογένεια στο Τσαντ ξοδεύει 1,44 δολάρια για την ίδια περίοδο!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «ActionAid» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)