Συνάντηση Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Υόρκη με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συνάντηση Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Υόρκη με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής

Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας, ενημέρωσε σημαντικά στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε προς τιμή του, στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Μανχάταν.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, αναφέρθηκε στα «θεαματικά βήματα» που έχουν γίνει στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «ένα νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον διαμορφώνεται, ανοίγοντας καινούριες προοπτικές για τους δυο λαούς».

Τον κ. Αβραμόπουλο καλωσόρισε ο Ντέιβιντ Χάρρις, εκτελεστικός γραμματέας του American Jewish Committee (AJC), μιλώντας με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για τη «συνεχή βελτίωση» των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ και το εβραϊκό στοιχείο.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του καλού μου φίλου, εκτελεστικού γραμματέα του AJC, Ντέιβιντ Χάρρις, να παρευρεθώ σήμερα, σ' αυτή τη συνάντηση, η οποία είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των σχέσεών μας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης και μεταξύ της ελληνοαμερικανικής και ισραηλινοαμερικανικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο επίπεδο των σχέσεών Ελλάδας και Ισραήλ. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η γενικευμένη οικονομική κρίση, λαοί σαν τους δικούς μας έρχονται ακόμη πιο κοντά, με πνεύμα συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης .

Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή μας, συντελούνται μεγάλες δραματικές εξελίξεις και ανακατατάξεις. Ένα νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον διαμορφώνεται. Η Ελλάδα και το Ισραήλ προχώρησαν σε μια σημαντική κίνηση, σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Και όλα όσα ξεκίνησαν εδώ και είκοσι περίπου χρόνια επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, επικαιροποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό με την υπογραφή των νέων συμφωνιών και δείχνουν πλέον ότι ο δρόμος για την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι κοινός με αναπτυξιακή προοπτική σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ως λαοί έχουμε μάθει και να τις αντιμετωπίζουμε και να τις ξεπερνάμε.

Σε αυτή τη συνάντηση είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με διακεκριμένες προσωπικότητες, τόσο του American Jewish Committee, καθώς και σημαντικούς παράγοντες του οικονομικού, επιχειρηματικού και ενεργειακού τομέα. Θα επισκεφθώ και πάλι στις αρχές Μαΐου την Ουάσιγκτον, ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα αυτής της χρονιάς, όπου θα συμμετέχω σε μια συζήτηση από κοινού με συναδέλφους μου υπουργούς της Γερμανίας, του Ισραήλ, και διαπρεπείς προσωπικότητες. Θα ανοίξουμε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την κοινή προοπτική σ' ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Ντέιβιντ για τη ζεστή αυτή φιλοξενία και τον περιμένω βέβαια σύντομα στην Ελλάδα».

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Ντέιβιντ Χάρρις, δήλωσε:

«Ήταν τιμή για μας να φιλοξενήσουμε σήμερα τον κ. Αβραμόπουλο εδώ στο AJC. Είναι ακόμη ένα βήμα στις βαθιές φιλικές σχέσεις μας. Για μένα και για το AJC, η ιστορία πηγαίνει πίσω κάπου τριάντα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και τη στενή συνεργασία με τους Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες μας, όπως τον Έντι 'Αθενς. Μέσα σ' αυτά τα τριάντα χρόνια, είχαμε κινήσεις μπροστά-πίσω, με επισκέψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και με σκοπό να βελτιωθεί η συνεργασία και η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Εβραίων, μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ.

Όπως είπε ο κ. υπουργός, σήμερα, το 2012, κουβεντιάζουμε για στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Και αυτό είναι υπέρ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή. Καλωσορίζουμε λοιπόν το πνεύμα που μετέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Κατανοούμε ότι σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που προσπαθούμε να κατανοήσουμε την Ελλάδα. Και γι' αυτό, ήμασταν εκεί το Νοέμβριο, τον Ιανουάριο και θα πάμε ξανά σε λίγους μήνες».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ