Η ηγέτις της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση των πρώην στρατιωτικών που βρίσκεται στην εξουσία, απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούν στην Ρανγκούν.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να εγκαταλείψω το κοινοβούλιο, έπειτα από τόσους αγώνες που έκανα για να εισέλθω σ΄αυτό», δήλωσε η Αούνγκ Σαν Σου Κι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των συμπληρωματικών εκλογών στις οποίες διεκδικεί μία βουλευτική έδρα.
Η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης απάντησε έτσι σε δημοσιογράφο που τη ρώτησε για την πιθανότητα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του προέδρου Τέιν Σέιν, πρώην στρατηγού και πρωθυπουργού της στρατιωτικής χούντας της Βιρμανίας, ο οποίος εφαρμόζει πρόγραμμα σημαντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ανάληψη της εξουσίας εδώ και έναν χρόνο.
Το σύνταγμα της χώρας, που υιοθετήθηκε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες το 2008 προβλέπει ότι όποιος συμμετέχει στην κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη βουλευτική του έδρα.
Οι εκλογές της Κυριακής αφορούν την πλήρωση 45 εδρών. Η Αούνγκ σαν Σου Κι διεκδικεί μία βουλευτική έδρα για πρώτη στη ζωή της στην περιφέρεια του Καουχμού , κοντά στην Ρανγκούν.
Αναφερόμενη στην ονομασία της χώρας της, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία είχε ζητήσει, πριν από χρόνια μετά την μετονομασία της Βιρμανίας σε Μιανμάρ και όταν η ίδια βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό, από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να την αποκαλεί «Βιρμανία», δήλωσε σήμερα ότι η παλιά ονομασία προφέρεται ευκολότερα , κυρίως από τους ξένους.
«Το (όνομα) Βιρμανία (Burma) έρχεται ευκολότερα στη γλώσσα. Οι ξένοι το προφέρουν καλύτερα από ό,τι το Μιανμάρ», είπε αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ως προς το ποια από τις δύο ονομασίες είναι πολιτικά ορθότερη.
«Ας επιλέξουμε εμείς πώς θα ονομάζουμε τη χώρα μας», είπε η Αούνγκ Σαν Σου Κι , η οποία την αποκαλεί πάντα με το παλιό της όνομα, που άλλαξε σε «Μιανμάρ» το 1991 από τη χούντα.
Τόσο το όνομα "Burma", όσο και το όνομα «Μιανμάρ» προέρχονται από την ονομασία της πλειοψηφούσας εθνότητας της χώρας, των Bamar. Οργανώσεις της βιρμανικής αντιπολίτευσης , αλλά και ορισμένες χώρες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «Βιρμανία» ή "Burma", μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της στρατιωτικής χούντας να αλλάξει το όνομα της χώρας.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)