Με τίτλο «Η Άγκυρα δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώς Κοζάκου - Μαρκουλή.
Με αφορμή το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκάλεσε την Κύπρο στη συγκέντρωση των «Φίλων της Συρίας» αυτό το σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη η κυρία Κοζάκου-Μαρκουλή δηλώνει ότι «όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης. Όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την πλευρά μας. Και ένα μεγάλο πρόβλημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι αποδεκτό ένα υποψήφιο κράτος να αποφασίζει ποιον θέλει να προσκαλέσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στην Ένωση!».
«Τι θα κάνουν οι άλλες χώρες της Ένωσης;» είναι το ερώτημα που τίθεται στο δημοσίευμα, κάτι το οποίο συζητείται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα από την πλευρά της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Αστον.
Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών της Κύπρου «η Τουρκία έλαβε το Δεκέμβριο μια πολύ καλή απάντηση στην απειλή για πάγωμα των σχέσεων στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, καθώς η ΕΕ είχε στο υψηλότερο επίπεδο καταδικάσει τη συμπεριφορά αυτή».
Η κυρία Μαρκουλή δηλώνει ακόμη ότι «δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε α λα καρτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια από τις κύριες αρχές της Ένωσης είναι η αλληλεγγύη. Στην οικονομία, στην πολιτική, παντού. Χωρίς αλληλεγγύη, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίθεται και θέμα αξιοπιστίας. Γιατί θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στο πώς μια χώρα μπορεί να συμπεριφέρεται (στην Ε.Ε.). Και άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία».
Ερωτηθείσα αν μπορεί να φανταστεί ορισμένους ομολόγους της να παρίστανται, με ή χωρίς την Κ. Αστον, στη συνεδρίαση της Κωνσταντινούπολης, η Κύπρια ΥΠΕΞ απάντησε: «Δεν θα το σχολιάσω. Ας περιμένουμε. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την Ένωση, όχι μόνο ένα κράτος-μέλος. Όλος ο κόσμος ήταν στην Τυνησία. Και η Κύπρος είναι η πιο κοντινή χώρα της Ένωσης στη Συρία και στην περιοχή. Απέχουμε περίπου 100 χλμ. από τη Συρία και από το Λίβανο, και 250 χλμ. από την Αίγυπτο. Είμαστε οι πιο κοντινοί γείτονες αυτών των χωρών».
«Η Τουρκία δεν μας βοηθά για να βοηθήσουμε. Σε ό,τι μας αφορά, θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι όμως η σημερινή Τουρκία. Μια Τουρκία μεταμορφωμένη, ιδίως μέσα από τη διαδικασία της ένταξης. Χρειάζεται βέβαια να θέλει και η ίδια να μεταμορφωθεί. Αν όμως θέλει να υπαγορεύσει τους δικούς της κανόνες στην Ένωση, όπως τώρα με το θέμα αυτής της πρόσκλησης, τότε δεν θα πάει καλά. . .», καταλήγει η κυρία Κοζάκου - Μαρκουλή.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)