Το ΝΑΤΟ θα χρηματοδοτήσει με 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον αφγανικό στρατό μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεών του το 2014, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, υποδηλώνοντας ότι είναι δεδομένη η επίτευξη της συμφωνίας για το θέμα αυτό, η οποία ακόμη δεν έχει υπογραφεί.
Τα χρήματα αυτά είναι «μια αρχική εκτίμηση» του ποσού που θα δώσει η διεθνής κοινότητα για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, το οποίο θα καταγραφεί κατά τη Διάσκεψη του Σικάγο για το Αφγανιστάν τον προσεχή Μάιο, ανακοίνωσε δυτικός αξιωματούχος στην Καμπούλ.
Ορισμένα κράτη που αποτελούν μέρος του συνασπισμού δεν συμφωνούν με τη χορήγηση αυτού του ποσού, σύμφωνα με άλλη δυτική πηγή.
«Είναι ειλημμένο ότι μετά το 2014 και για τα επόμενα δέκα χρόνια μέχρι το 2024 η διεθνής κοινότητα υπό τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες θα πληρώνει 4,1 δισεκατομμύριο δολάρια (3 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για το στρατό μας και τις άλλες ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Καρζάι στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής.
«Το δεχόμαστε και τους ευχαριστούμε», , πρόσθεσε ο Καρζάι, «αλλά έχουμε ερωτήσεις για αυτούς, που ο υπουργός Άμυνας τις έστειλε γραπτώς στις αμερικανικές αρχές και το ΝΑΤΟ. Το Αφγανιστάν δεν έχει ανάγκη μόνο να πληρώνει τους μισθούς των ανδρών του. Μια μέρα θα μπορέσει να το κάνει».
«Το Αφγανιστάν χρειάζεται ραντάρ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αεροπορικές δυνάμεις, πολεμικά αεροσκάφη και μεταφοράς, ελικόπτερα και άλλο σύγχρονο εξοπλισμό που να βελτιώνει το αμυντικό σύστημα. Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μας δώσουν αυτά τα χρήματα, θα δεχτούν να αγοράσουμε αεροσκάφη από άλλες χώρες;» διερωτήθηκε.
Η χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θέλει ν΄αφήσει τη χώρα χωρίς προστασία από τις δικές της δυνάμεις ασφαλείας μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του στα τέλη του 2014 για να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος και το χάος.
Οι ΗΠΑ, που επί μακρόν ζητούσαν ο αριθμός των δυνάμεών αυτών να αριθμούν 352.000 άνδρες, τώρα επιθυμούν οι δυνάμεις να μειωθούν σε 230.000 μέλη για οικονομικούς λόγους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη χώρα.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)