Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε, σήμερα, ότι απέστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στη γειτονική Μαυριτανία ασκώντας πίεση στην κυβέρνησή της να εκδώσει τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της εποχής Καντάφι, Αμπντάλα αλ- Σενούσι, 62 ετών.
Παράλληλα, η Ιντερπόλ δημοσιοποίησε σήμερα την έκδοση «Κόκκινου εντάλματος σύλληψης» (του υψηλότερου δυνατού) σε βάρος του ανωτέρω. Διευκρινίστηκε η κοινοποίηση του εντάλματος αυτού στις μαυριτανικές αρχές.
Την Παρασκευή, ο αλ-Σενούσι έφθασε αεροπορικώς στη Μαυριτανία, από το Μαρόκο. Συνελήφθη, αμέσως.
Η κράτησή του παρατείνεται στο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Μαυριτανίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Νουαξότ.
Τούτο, επιβεβαιώνουν πολλές διπλωματικές πηγές, που συμβουλεύθηκε το Ρόιτερς, διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς «είχε στην κατοχή του πλείονα πλαστά διαβατήρια». Ομως, στις αρχές της Μαυριτανίας ο αλ-Σενούσι πρώτα έδωσε ένα διαβατήριο του Μαλί.
Ο αλ-Σενούσι αντιμετωπίζει κατηγορητήριο ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης καθώς επίσης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ.
«Μαυριτανικό δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει, πού κατά προτεραιότητα πρέπει να εκδοθεί ο αλ-Σενούσι», δήλωσε στο Νουαξότ μια νομική πηγή ειδική στις εκδόσεις καταζητούμενων, μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο.
«Για δεκαετίες ολόκληρες ο συνταγματάρχης Σενούσι έσπειρε τρόμο και μίσος για πάμπολλους Λίβυους», μεταδίδει σήμερα το Ρόιτερς.
Ενώπιον του ΔΠΔ καταζητείται για «πλειάδα εγκλημάτων κατά ζωής αμάχων, που τέλεσε όσο διαρκούσε η πολύμηνη εξέγερση κατά του Μοάμαρ Καντάφι», στα τέλη της οποίας αυτός έχασε τη ζωή του.
Το ένταλμα της Ιντερπόλ, για το οποίο υπήρξε συνεργασία με τη λιβυκή κυβέρνηση, βασίζεται σε σωρεία καταχρήσεων δημόσιου χρήματος, που έχει τελέσει ο αλ-Σενούσι, σφετεριζόμενος προς ίδιον όφελος "ιδιαίτερα μεγάλα ποσά".
Η λιβυκή κυβέρνηση προσδοκά ότι εάν ο αλ-Σενούσι παραδοθεί στην Ιντερπόλ, εκείνη θα τον παραδώσει στην Τρίπολη, θύμισε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακριβώς το ίδιο προσδοκά όμως και η γαλλική κυβέρνηση, θύμισε η προεδρία στο Παρίσι, ώστε να λογοδοτήσει στη γαλλική δικαιοσύνη ο αλ-Σενούσι για την «κατάρριψη στην αφρικανική έρημο, με αποτέλεσμα 170 νεκρούς, ενός γαλλικού επιβατικού αεριωθουμένου, στη διάρκεια του 1989, βάσει σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι».
Οι Λίβυοι θέλουν να διαλευκανθεί --έστω με πολλή χρονική καθυστέρηση-- ο ρόλος που έπαιξε ο αλ-Σενούσι στην εξόντωση τουλάχιστον 1.200 φυλακισμένων στο σωφρωνιστικό κατάστημα Αμπού Σαλίμ, στην περιοχή Τρίπολης, στη διάρκεια του 1996.
Η σύλληψη από το καθεστώς Καντάφι συνηγόρου συγγενικού προσώπου ενός απ αυτούς τους εξοντωθέντες κρατούμενους, πυροδότησε την εξέγερση κατά του καθεστώτος, πέρυσι, μεταδίδει σήμερα το Ρόιτερς.
Η Μαυριτανία δεν έχει προσυπογράψει στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΠΔ, προσθέτει.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)