Η Ολλανδία, η οποία επικρίνει με ιδιαίτερη οξύτητα τις χώρες της νότιας Ευρώπης οι οποίες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα, ίσως ρίξει τους τόνους μετά την ανάδειξη νέου ηγέτη σ'ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στη χώρα.
Το Εργατικό κόμμα, η υποστήριξη του οποίου στη βουλή για τις δανειακές συμβάσεις της ΕΕ είναι κρίσιμη, εξέλεξε τον 40χρονο πρώην ακτιβιστή της Greenpeace Ντίντερικ Σάμσον νέο ηγέτη του χθες.
Ο Σάμσον κάλεσε αμέσως τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αμβλύνει τη στάση του όσον αφορά την πολιτική της Ολλανδίας έναντι της ΕΕ.
«Θέλω ο Ρούτε να ακολουθήσει μια διαφορετική ευρωπαϊκή γραμμή από το ψυχρό πρόγραμμα λιτότητας που βλέπουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ευρώπη. [Αυτή] πρέπει να συμπληρωθεί από ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Σάμσον στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL 7. «Ο Ρούτε πρέπει να κάνει μια κίνηση για αυτό αν θέλει να διατηρήσει την υποστήριξή μας».
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Φιλελευθέρων-Χριστιανοδημοκρατών εξαρτάται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίζει την υποστήριξη στις δανειακές συμβάσεις της ευρωζώνης καθώς ο φυσικός σύμμαχός του, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας, αντιτίθεται στις συμφωνίες "διάσωσης".
Το φιλοευρωπαϊκό Εργατικό κόμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην κάτω βουλή. Ο Σάμσον και ο εκπρόσωπος των Εργατικών για την οικονομία Ρόναλντ Πλάστερκ δήλωσαν την Τρίτη ότι μπορεί να εμποδίσουν την κύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ, το οποίο θεσπίζει κανόνες αυστηρότερης πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και τα ελλείμματα, αν η Ολλανδία δεν εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της.
Ο Ρούτε κι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ επικρίνουν έντονα τις χώρες του νότου στην ΕΕ, απαιτώντας δημοσιονομική πειθαρχία και υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιονομικά «αμαρτωλοί» θα πρέπει να διευκολύνονται να αποχωρούν από την ευρωζώνη στο μέλλον.
Η Ολλανδία είναι η μία από τις μόλις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούνται στην βαθμίδα AAA από τους οίκους αξιολόγησης--μαζί με τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία--και η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί την δημοσιονομική πειθαρχία κρίσιμη για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών.
Ο Σάμσον, μηχανικός ειδικευμένος στην πυρηνική φυσική, είπε ότι θα προτείνει μια σειρά μέτρων, περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων και περικοπών δαπανών, ώστε η ολλανδική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά και να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Η Ολλανδία, που βρίσκεται σε ύφεση από τον Ιούλιο, οφείλει να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, από 4,5%, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Εργατικό κόμμα ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα με τη χρήση μιας ρήτρας εξαίρεσης που επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να έχει υψηλότερο έλλειμμα υπό έκτακτες περιστάσεις.
Το ποσοστό των Εργατικών έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2010. Το κόμμα αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του εταίρου της κυβέρνησης στη βουλή για την προώθηση ευρωπαϊκών δανειακών συμβάσεων, τις οποίες δεν υποστηρίζουν πολλοί ψηφοφόροι.
Η κυβέρνηση, που θέλει περιστολή των δαπανών, εξετάζει περικοπές ύψους 16 δισ. ευρώ για το 2013, κάτι που οι Εργατικοί και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα πλήξει την ανάπτυξη εάν εφαρμοστεί.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)