Οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να αρκεσθούν σε μια ελάχιστη ενίσχυση των μέσων του Ταμείου στήριξής τους στο τέλος του μήνα λόγω της νηνεμίας που επικρατεί στην κρίση του χρέους, δήλωσε ένας αξιωματούχος της νομισματικής ένωσης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη, θα αποφανθεί για το θέμα, υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ζητεί μια ισχυρή προσπάθεια στο μέτωπο αυτό.
Η επιλογή που φαίνεται πως προκρίνεται πλέον είναι να υπάρξει ένα συνολικό ποσό λίγο μικρότερο των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ήδη τρέχοντα ή προγραμματισμένα δάνεια προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, υπογράμμισε αυτή η υψηλόβαθμη πηγή.
«Είναι η πιο πιθανή επιλογή, επειδή είναι η λιγότερο φιλόδοξη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να αντιτίθενται» στην ιδέα μιας σημαντικής αύξησης των πόρων του Ταμείου, πρόσθεσε αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Γερμανία, «και άλλες που δεν έχουν πάρει ακόμη θέση».
Η ιδέα είναι να εφοδιαστεί όπως προβλέπεται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ), που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο, με 500 δισεκατομμύρια ευρώ και να προστεθούν σ' αυτά τα 192 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων που το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) έχει ήδη κατανείμει ή υποσχεθεί να χορηγήσει στις τρεις χώρες τις οποίες στηρίζει.
Αυτό θα ήταν ήδη μια μορφή ενίσχυσης του διχτιού ασφαλείας στο μέτρο που ως τώρα προβλεπόταν να αντλήσει τον Ιούλιο αυτά τα 192 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ των δανειακών δυνατοτήτων του μόνιμου μηχανισμού, πράγμα που δεν θα του άφηνε διαθέσιμα παρά 308 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι υπουργοί μπορεί επίσης να αποφασίσουν να επανεξετάσουν την κατάσταση αργότερα για να αφήσουν την πόρτα ανοικτή για μια επιπλέον προσπάθεια, σύμφωνα με την πηγή.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ )