Ραχόι: «Λογικός και προσιτός ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,3% το 2012» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ραχόι: «Λογικός και προσιτός ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,3% το 2012»

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε σήμερα «λογικό και προσιτό» το στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012, ο οποίος ορίστηκε για την Ισπανία από τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα «αποδέχεται» το νέο μέγεθος-στόχο.

«Το ουσιαστικό είναι ότι έγινε αποδεκτό να αντικατασταθεί ο [προηγούμενος] στόχος του 4,4%. . . από έναν αριθμό πιο λογικό και προσιτό, το 5,3%», είπε ο Ραχόι στους βουλευτές, προσθέτοντας: «Καθώς πάντοτε υποστηρίζαμε το συντονισμό και τη συναίνεση με τους ευρωπαίους εταίρους μας στο πιο υψηλό επίπεδο, αποφασίσαμε να δεχθούμε αυτό το πλαίσιο».

Η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη Δεκεμβρίου, θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά περισσότερες από τρεις μονάδες, αφού αυτό έφτασε στο 8,51% το 2011--ποσοστό το οποίο υπερέβη πολύ το στόχο ο οποίος είχε τεθεί, το 6%.

Το νέο μέγεθος-στόχος συνεπάγεται μια συμπληρωματική προσπάθεια πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,8% που πρότεινε η Ισπανία.

«Η λογική των επιχειρημάτων μας αναγνωρίστηκε», υποστήριξε ο Ραχόι, «αν και θα απαιτηθεί μια πιο μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας αυτή τη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, «η Ισπανία θα τηρήσει αυτή την οδηγία επακριβώς», επέμεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Όλες οι [τοπικές] κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά αποφασίσαμε ότι τα πρόσθετα [μέτρα] διαρθρωτικής προσαρμογής 0,5 μονάδας το 2012 θα τα αναλάβει πλήρως η κεντρική κυβέρνηση» και όχι οι νομαρχιακές διοικήσεις και οι αυτόνομες περιφέρειες, διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, το χρέος των ισπανικών τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έφθασε τον Φεβρουάριο σε ιστορικό υψηλό, 152,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της πρόσφατης παροχής πρόσθετης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Αυτό το μέγεθος, το οποίο αποτελεί ένα δείκτη της δυνατότητας --ή μη-- των ισπανικών τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές αντί της ΕΚΤ για να χρηματοδοτούν τη λειτουργία της, είχε φτάσει ήδη σε ιστορικό ρεκόρ το Φεβρουάριο, στα 133,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύει σχετικά δεδομένα από το 1999.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ