Στρατιώτες στο Αφγανιστάν δολοφονούν Αφγανούς «για τη διασκέδασή τους...» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στρατιώτες στο Αφγανιστάν δολοφονούν Αφγανούς «για τη διασκέδασή τους...»

Ο φερόμενος ως δράστης της σφαγής 16 αμάχων την Κυριακή στο Αφγανιστάν είναι ένας αμερικανός στρατιώτης που έχει αποσπαστεί από στρατιωτική βάση στο νότιο Σιάτλ (πολιτεία της Ουάσινγκτον), στην οποία έχουν συμβεί και άλλα σκάνδαλα.

Στη βάση Λιούις-Μακόρντ (JBLM), όπου είναι πιθανόν να δικαστεί ο δράστης, έχουν ολοκληρωθεί δίκες αρκετών στρατιωτών της που κρίθηκαν ένοχοι για άγριες δολοφονίες αφγανών πολιτών «για την διασκέδασή τους» το 2010.

Στην τεράστια αυτή βάση σημειώθηκαν το 2011 δώδεκα αυτοκτονίες, ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται περιστατικά στρατιωτών που επιστρέφουν από το μέτωπο με μετατραυματικό στρες.

Βάση για 40.000 στρατιώτες, η JBLM χαρακτηρίστηκε το 2010 ως «η πιο προβληματική βάση των ΗΠΑ», σύμφωνα με το ειδικό περιοδικό Stars and Stripes.

Ο Χόρχε Γκονζάλες υπεύθυνος κέντρου αναψυχής για τους πρώην στρατιωτικούς, το οποίο βρίσκεται κοντά στη βάση, τόνισε πως δεν του προκάλεσε έκπληξη η σφαγή της Κυριακής στο Αφγανιστάν.

«Δεν είναι μόνο θέμα ενός διαταραγμένου στρατιώτη : όλη η βάση είναι διαταραγμένη και πάσχει από σοβαρό πρόβλημα διοίκησης. Αν η JBLM ήταν πανεπιστήμιο θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η στρατιωτική βάση αρνείται να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τον φερόμενο ως δράστη, όμως πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τα μέλη της οικογένειάς του έχουν μεταφερθεί στη βάση για λόγους ασφαλείας.

Ο στρατιώτης- 38 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με τα μμε -έφυγε τον Δεκέμβριο για την πρώτη του αποστολή, μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, διευκρίνισε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατιώτης είχε τραυματιστεί στον εγκέφαλο σε δυστύχημα στο Ιράκ, αλλά όχι εν ώρα μάχης. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο συνδέονται με το μετατραυματικό στρες, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν ο δράστης έπασχε από κάτι τέτοιο.

Πολλά ερωτήματα έχουν διατυπωθεί για την ψυχολογική θεραπεία των στρατιωτών. Η Washington Post αποκαλύπτει έρευνα στο ιατρικό κέντρο της βάσης, για να επαληθευτούν οι κατηγορίες ορισμένων υπαλλήλων που καταγγέλλουν ότι οι διαγνώσεις σε τουλάχιστον 300 στρατιώτες άλλαξαν σε λιγότερο σοβαρές παθήσεις.

Πολλοί ασθενείς δήλωσαν πως αυτό συνέβη για να μην αναλάβει ο στρατός τη μακροχρόνια θεραπεία τους.

Όμως εκπρόσωπος της βάσης, υπογράμμισε πως "προσπαθούμε να προσφέρουμε σε όλους τους στρατιώτες τις θεραπείες που χρειάζονται.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ