Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέκρινε εκ νέου την δύση, διαβεβαιώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν φοβάται τις απειλές περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης, μετέδωσαν χθες ιρανικά ΜΜΕ.
«Το Ιρανικό έθνος δεν φοβάται τις βόμβες σας και τα πολεμικά σας πλοία και αεροσκάφη. Αυτά τα όπλα δεν αξίζουν τίποτα», φέρεται να είπε ο Αχμαντινετζάντ στην διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.
«Λέτε στο Ιράν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Αφήστε τις εκεί ώσπου να σαπίσουν. Η εποχή της αλαζονείας και της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει, και η εποχή του παραλογισμού σας περνάει επίσης», φέρεται ότι είπε ο Αχμαντινετζάντ.
Η δύση επιβάλλει σκληρές κυρώσεις προσπαθώντας να αναγκάσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ζητεί από την Ισλαμική Δημοκρατία να επιτρέψει την επιθεώρηση εγκαταστάσεων που θεωρεί ύποπτες. Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει ένα οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν δέχεται χωρίς όρους επιθεωρήσεις σε όλες του τις εγκαταστάσεις.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ μιλούν συνεχώς για το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποβάθμισε την πιθανότητα έναρξης ενός πολέμου την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι υφίσταται ένα διπλωματικό «παράθυρο», μια «ευκαιρία» για διαπραγματεύσεις, και προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν δεκτές με επαίνους από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πράγμα σπάνιο.
Την Τρίτη, η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - συν τη Γερμανία) δέχτηκαν την προσφορά της Τεχεράνης να αρχίσουν νέες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Αχμαντινετζάντ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετέδωσε το Fars χθες, αφού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για τους χειρισμούς του όσον αφορά την οικονομία. Ο Ιρανός Πρόεδρος επικρίθηκε για την θέσπιση μεταρρυθμίσεων στα τέλη του 2010 μεταξύ των οποίων ήταν η κατάργηση των επιδοτήσεων στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με τις κυρώσεις, συνέτειναν στην αύξηση του πληθωρισμού--ο οποίος επισήμως βρίσκεται στο 21% αλλά εκτιμάται ότι πλησιάζει το 50%--και στην ραγδαία υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)