Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίτσιο Φούνες και η κυβέρνηση υ του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) αντιμετώπισαν χθες Κυριακή μια σημαντική δοκιμασία, καθώς οι περίπου 4,5 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν στις κάλπες για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.
Ο Φούνες, κεντρώος, μετριοπαθής πολιτικός, έχει ακόμη δύο για να ολοκληρώσει την 5ετή θητεία του στην μικρή πυκνοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Η υψηλή δημοτικότητά του δεν θεωρείτο ότι θα εξασφάλιζε κατ' ανάγκη τη νίκη για το FMLN, το οποίο είχε 35 έδρες στην απελθούσα βουλή.
Στις εκλογές κρίθηκαν οι 84 έδρες της βουλής, η οποία έχει τριετή θητεία, καθώς και οι δημαρχίες σε 262 πόλεις.
Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο FMLN, ένα κόμμα στελέχη του οποίου είναι πολλοί πρώην αντάρτες, σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες -25% - να διατηρήσει τον έλεγχο της βουλής με την Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία (ARENA, 19 έδρες), το δεξιό κόμμα που κυβέρνησε για πάνω από δύο δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Στην τρίτη θέση, με λιγότερο από 10% ήταν το κόμμα Gana (συντηρητικό, 14 βουλευτές), το οποίο έχει συμμαχήσει με το Φαραμπούντο Μαρτί.
Μια 66χρονη ψηφοφόρος είπε ότι θέλει να δει «αλλαγές στη χώρα. . . τα παιδιά και τα εγγόνια μας ζουν σαν κι εμάς, φοβισμένα από την τόση βία». Τάχθηκε υπέρ της θέσπισης σκληρότερων νόμων για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο Σαλβαδόρ - μια χώρα έξι εκατομμυρίων όπου περίπου 14 άνθρωποι δολοφονούνται καθημερινά κατά μέσον όρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Φούνες κάλεσε τους πολίτες να του επιτρέψουν να «εγγυηθεί ότι οι αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν χώρα θα ενισχυθούν, δε θα αναστραφούν».
Το FMLN υποσχέθηκε κοινωνικά προγράμματα και δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα--όπου η ανεργία πλήττει το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού - ενώ το ARENA επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο ζήτημα της εγκληματικότητας και ειδικά των νεανικών συμμοριών, ή Μάρας.
Η σκληρότερη μάχη αναμενόταν να δοθεί για την δημαρχία του Σαν Σαλβαδόρ, όπου ο Νόρμαν Κιχάνο, ο δήμαρχος (του ARENA) αντιμετωπίζει τον Σαφίκ Αντάλ, γιο ενός γνωστού αντάρτη με το ίδιο όνομα (FMLN).
Το κόμμα FMLN αποτελεί συνέχεια του κινήματος που πολέμησε εναντίον της--υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ--κυβέρνησης από το 1980 ως το 1992, όταν πάνω από 75.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Ένας στους τρεις υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ ζει στις ΗΠΑ, και συνολικά οι μετανάστες έστειλαν στη χώρα πάνω από 3,6 δισ. δολάρια σε "remesas" (εμβάσματα) το 2011, ή περίπου το ένα έκτο του ΑΕΠ της χώρας.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 τοπική ώρα την Κυριακή (01:00 σήμερα, ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμενόταν να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από λίγο (22:30 την Κυριακή τοπική ώρα, 06:30 την Δευτέρα ώρα Ελλάδας).
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)