Τουλάχιστον 15 νεκροί στην Παλαιστίνη - Έκκληση της Χαμάς να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τουλάχιστον 15 νεκροί στην Παλαιστίνη - Έκκληση της Χαμάς να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν πέντε ακόμα μαχητές στη Γάζα χθες, δεύτερη συνεχή ημέρα διασυνοριακής βίας, μετά την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ, ανέφεραν πηγές από τις δύο πλευρές.

Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την Παρασκευή, είπαν Παλαιστίνιοι νοσοκόμοι. Χθες, ένας ένοπλος σκοτώθηκε μέσα σε ένα όχημα κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, Ισραηλινά μαχητικά σκότωσαν δύο ένοπλους σε μια μοτοσικλέτα και άλλους δύο σε μια επιδρομή πριν από την αυγή, είπαν αξιωματούχοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ήχος των εκρήξεων και των ρουκετών αντηχούσε στις ακτές της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ νωρίς το πρωί. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν.

«Αυτός ο γύρος [επιδρομών] στη Λωρίδα πολύ απέχει ακόμα από το να έχει τελειώσει», είπε ο Μπαράκ στους δημοσιογράφους σε επίσκεψή του στο νότιο Ισραήλ, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι σε ετοιμότητα να πάνε στα καταφύγια λόγω του κινδύνου βομβαρδισμών.

Έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Ένας εξ αυτών, ένας Ταϊλανδός εργάτης, φέρεται ότι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα ορκίστηκαν εκδίκηση για τους θανάτους της Παρασκευής και ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πάνω από 90 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από την περιοχή που ελέγχει η Χαμάς από την ημέρα αυτή, ανάμεσά τους 25 σχετικά μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι Grad που κατέρριψε το αντιπυραυλικό ισραηλινό σύστημα Iron Dome.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε τοπικούς αξιωματούχους στις πόλεις οι οποίες δέχονται πυρά ότι το Εβραϊκό κράτος θα «συνεχίσει να πλήττει όλους όσοι σχεδιάζουν να επιτελούν σε Ισραηλινούς πολίτες». Υποσχέθηκε να στείλει στην περιοχή πρόσθετες συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας.

Η οργάνωση Ισλαμικός και η οργάνωση Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (ΕΛΑ), η οποία είναι ανεξάρτητη από τη Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι μαχητές τους εκτόξευσαν τις περισσότερες ρουκέτες και έβαλαν με όλμους εναντίον του νότιου Ισραήλ. Η κλιμακούμενη βία προκάλεσε εκκλήσεις να κηρυχθεί εκεχειρία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τη γειτονική Αίγυπτο, η ειρηνευτική συμφωνία της οποίας με το Ισραήλ έχει τεθεί σε δοκιμασία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον εξέφρασε ανησυχία, καλώντας «όλες τις πλευρές να συμβάλλουν να επανέλθει η ηρεμία» σε ανακοίνωσή της. Ο Ρίτσαρντ Μάιρον, εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι, κάλεσε «και τις δύο πλευρές να ασκήσουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Η έξαρση της βίας άρχισε την Παρασκευή, όταν πύραυλοι που εκτόξευσε Ισραηλινό αεροσκάφος κατέστρεψαν ένα όχημα στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας δύο ηγέτες ένοπλων οργανώσεων. Ο ένας εξ αυτών, ο Ζουχέιρ ελ Κάισι, επικεφαλής των ΕΛΑ, ενεχόταν στο σχεδιασμό μιας επίθεσης στο Ισραήλ μέσω του εδάφους της Αιγύπτου, υποστήριξε το Ισραήλ. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Κάισι ήταν αναμιγμένος στην αιχμαλώτιση, το 2006, του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν διμερούς συμφωνίας τον Οκτώβριο.

Αφότου έπεσε το σκοτάδι την Παρασκευή αεροπορικές επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα οκτώ μέλη ένοπλων Παλαιστινιακών παρατάξεων, είπαν αξιωματούχοι της Χαμάς. Ανάμεσα στους 26 ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τις επιδρομές ήταν τουλάχιστον 12 άμαχοι, είπαν νοσοκόμοι.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι προέβη σε επιθέσεις εναντίον χώρων όπου κατασκευάζονταν όπλα και μαχητών οι οποίοι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA ότι η κυβέρνησή του απευθύνει «εκκλήσεις να δοθεί άμεσο τέλος για να τερματιστεί αυτή η Ισραηλινή κλιμάκωση για να σταματήσει η αιματοχυσία των αδελφών μας». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει, λέγοντας ότι η Γάζα «βυθίζεται στο σκοτάδι και στο αίμα».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρευρέθηκαν στις κηδείες των νεκρών μαχητών χθες, όπου κηρύγματα τους καλούσαν να τους εκδικηθούν. Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Γάζα, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στους πενθούντες στην κηδεία ενός μαχητή του Ισλαμικού Τζιχάντ όπου ήταν παρόντες εκατοντάδες άνθρωποι κοντά στο Τείχος που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους.

Ο Ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε το περιστατικό αυτό.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση «και στις δύο πλευρές». Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι υπεύθυνο για την «σοβαρή επιδείνωση», ωστόσο κάλεσε τις ένοπλες οργανώσεις να αποφύγουν μια κλιμάκωση που θα έπληττε τις προσπάθειες να ξαναρχίσουν συνομιλίες με στόχο την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αμπάς κάλεσε εξ άλλου την Αίγυπτο, την ΕΕ και το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) να παρέμβουν για να σταματήσει «η επίθεση» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, «ο πρωθυπουργός [της ισλαμικής παράταξης] Ισμαήλ Χανίγια βρίσκεται σε εντατικές επαφές [με την Αίγυπτο] για να σταματήσει η επίθεση εναντίον στη Γάζα. Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύσει το λαό μας και να δοθεί τέλος σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ