Οι υποψήφιοι στις χαρακτηριζόμενες ως πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Ιστορία της Αιγύπτου άρχισαν από χθες την διαδικασία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων τους, πάνω από ένα χρόνο μετά τον εξαναγκασμό του Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί για δύο ημέρες, από την 23η ως την 24η Μαΐου, και θα υπάρξει δεύτερος γύρος --την 16η και την 17η Ιουνίου-- εάν δεν αναδειχθεί νικητής στον πρώτο.
Οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται το τελικό στάδιο της μετάβασης στην πολιτική διακυβέρνηση, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), το οποίο κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου 2011, έχει δεσμευτεί να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο την 1η Ιουλίου.
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την 21η Ιουνίου.
Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας, Άχμεντ Σαφίκ, ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο Άμπντελ Μονέιμ Άμπολ Φότοχ, πρώην στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς και δεκάδες γνωστοί και άγνωστοι ανεξάρτητοι πολιτικοί.
Απουσών αξιόπιστων δημοσκοπήσεων, οι περισσότερες αναλυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα. Ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι ο Μούσα ίσως έχει πλεονέκτημα λόγω της αναγνωρισιμότητάς του και της μακρόχρονης εμπειρίας του. Δεκάδες υποψήφιοι πήγαν χθες στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να παραλάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να λάβουν μέρος στις εκλογές. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την 8η Απριλίου.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή 158 άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι αλλά ουδείς υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του χθες, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει είτε 30.000 υπογραφές υποστήριξης, είτε να παρουσιάσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τον προτείνουν 30 μέλη της βουλής, είτε και τα δύο. Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην εθνοσυνέλευση μπορούν να υποβάλουν υποψήφιους χωρίς να απαιτείται η διαδικασία αυτή.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)