Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα 31 ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και 10 διαδηλωτές στη Χομς, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον μίας διαδήλωσης στη συνοικία Μπαμπ Χουντ, όπως δήλωσε ο ακτιβιστής Άμπου Ίμαντ από τη Χομς, προσθέτοντας ότι από τους όλμους επλήγη και το τέμενος αλ Χανάμπλε στη συνοικία Μπαμπ Ντρέιμπ την ώρα που έβγαιναν από αυτό οι πιστοί.
Ο Ουάλιντ Φάρες, ένας ακτιβιστής από τη συνοικία Χαλιντίγια της Χομς, δήλωσε ότι πραγματοποιούνται τέσσερις διαδηλώσεις σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, ενώ έχει ενημερωθεί ότι όλες δέχθηκαν επίθεση με όλμους.
«Τριάντα άρματα μάχης εισέβαλαν στη γειτονιά μου στις 7 σήμερα το πρωί και βάλλουν με τα πυροβόλα εναντίον των σπιτιών», δήλωσε από τη μεριά του ο Καράμ Άμπου Ραμπέα, κάτοικος της συνοικίας Καρμ αλ Ζεϊτούν της Χομς.
Η Τοπική Επιτροπή Συντονισμού, μία οργάνωση της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, τρεις στην επαρχία Χομς, δύο στην Ιντλίμπ και δύο στη Δαμασκό.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο ανθρώπους στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια σε μία περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τρεις ακόμη στην πόλη Χάμα.
Εξάλλου σήμερα οι συριακές δυνάμεις εισέβαλαν στα χωριά Σαγούριτ, αλ Λαζ, Χάμιματ και Σαν στην επαρχία Ιντλίμπ και προχώρησαν σε συλλήψεις, σύμφωνα με την οργάνωση.
"Φοβόμαστε μία ευρεία επιχείρηση όπως αυτή στη Μπάμπα Αμρ", σημείωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Σημαντικός αριθμός αρμάτων μάχης και στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί στη Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον Μίλαντ Φαντλ, ακτιβιστή της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης.
"Ο μεγαλύτερος αριθμός λιποτακτών βρίσκεται στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, εκεί σημειώνονται οι περισσότερες λιποταξίες", εξήγησε ο Αμπντελραχμάν. Κάποιοι συντάσσονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και άλλοι φεύγουν, πρόσθεσε.
Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον το καθεστώτος του Άσαντ και για να αποτίσουν φόρο τιμής στην κουρδική κοινότητα, η εξέγερση της οποίας στο Καμίσλι είχε κατασταλεί με βίαιο τρόπο πριν οκτώ χρόνια.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)