Η κόντρα του Αυστραλού Θησαυροφύλακα, (υπουργού Οικονομικών) Γουέιν Σουάν με ορισμένους κροίσους της χώρας, τους οποίους ο ίδιος χαρακτηρίζει «άπληστους» συνεχίζεται με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για «ψεύτικο ταξικό πόλεμο που στόχο έχει να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής του».
«Οι πολιτικοί ή θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους ή να γονατίσουν στα πόδια των πολυεκατομμυριούχων, οι οποίοι παρουσιάζουν το ατομικό τους συμφέρον, ως 'εθνικό καλό'» υπογραμμίζει ο κ. Σουάν. Παράλληλα, κατηγόρησε και την αντιπολίτευση ότι «εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα» αφού ταυτίζονται με λίγους δισεκατομμυριούχους που χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να επιβάλουν τις απόψεις τους.
Ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά κάποιων μεγιστάνων «οι οποίοι, ενώ εκπροσωπούν μόνο το 0,1% του πληθυσμού αυτής της χώρας, απειλούν τη δημοκρατία και το πνεύμα δικαιοσύνης, που διέπει τους Αυστραλούς γενικότερα».
Ένας από τους αυστηρότερους κριτές των ασύδοτων πλουσίων της χώρας, ο κ. Σουάν, θα πει ότι η Τζίνα Ρέινχαρτ, ο Κλάιβ Πάλμερ και ο Άντριου Φόρεστ, χρησιμοποιούν τα πλούτη τους, προκειμένου να μπλοκάρουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που στοχεύουν στο όφελος της πλειονότητας.
Να σημειωθεί, ότι και οι τρεις προαναφερόμενοι είναι οι μεγαλύτεροι και σκληρότεροι πολέμιοι του φόρου του άνθρακα.
Ο θησαυροφύλακας δήλωσε ότι «ο κ. Φόρεστ, για παράδειγμα, διαμαρτύρεται για τους υψηλούς φόρους που πρέπει να πληρώνουν οι εταιρείες, παραδέχεται, όμως, ότι ο ίδιος δεν πληρώνει απολύτως τίποτε». Από τα πυρά του δεν γλύτωσε ούτε η ζάμπλουτη, Τζίνα Ρέινχαρτ, η οποία αγόρασε μέρος της Fairfax Media και το κανάλι 10 «προκειμένου να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην κοινή γνώμη και να επεκτείνει τα οικονομικά της συμφέροντα».
Ο κ. Σουάν εξέφρασε την ανησυχία του για «ανερχομένη δύναμη των μεγάλων συμφερόντων που υποσκάπτει την ισότητα και απειλεί τη δημοκρατία. Το βλέπουμε αυτό ξεκάθαρα στη σκληρή και εντελώς παραπλανητική εκστρατεία των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη φορολογία του υπερβολικού κέρδους και του φόρου του άνθρακα. Το πρώτο ειδικά είναι αδιανόητο να είχε συμβεί στην Αυστραλία που μεγάλωσα εγώ. Και όμως σήμερα γίνεται από πολλούς αποδεκτό'».
Ωστόσο, ο θησαυροφύλακας διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι «οι περισσότεροι επιχειρηματίες της Αυστραλίας επιδιώκουν το καλύτερο για τη χώρα και, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να μην προβούν σε απολύσεις του προσωπικού τους».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)