Ο ιός Stuxnet, ο οποίος πλήττει συστήματα πληροφορικής και στράφηκε εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αποτελούσε μια «καλή ιδέα», αλλά δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, εκτιμά ένας πρώην διευθυντής της CIA, ο ναύαρχος εν αποστρατεία Μάικλ Χέιντεν.
«Εισήλθαμε σε ένα νέο είδος σύγκρουσης, στο οποίο χρησιμοποιείται ένα όπλο πληροφορικής για να προκαλέσει υλικές καταστροφές», εξήγησε ο ναύαρχος ε.α. Χέιντεν σε μια συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS που θα προβληθεί αύριο και αποσπάσματά της δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες.
Η χρήση του το φθινόπωρο του 2010 για να πληγεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν «καλή ιδέα», δήλωσε ο Χέιντεν, επικεφαλής της CIA από το 2006 ως το 2009, και προηγουμένως επικεφαλής της πανίσχυρης National Security Agency (NSA), η οποία χειρίζεται την κατασκοπεία στα συστήματα τηλεπικοινωνιών, από το 1999 ως το 2005.
Ωστόσο ταυτόχρονα «νομιμοποίησε» αυτού του είδους τις επιθέσεις, εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι και άλλοι «θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια τέτοιου είδους δραστηριότητα για τους δικούς τους σκοπούς».
Ο Χέιντεν είπε στην συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εκπομπή 60 Λεπτά ότι δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να οφείλεται για την επίθεση με τη χρήση του Stuxnet. Η Τεχεράνη κατηγόρησε γι' αυτή τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Ο Σον Μακγκέρκ, πρώην αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS), εξέφρασε μιλώντας στην ίδια εκπομπή την ανησυχία ότι ένας ιός όπως ο Stuxnet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες ή κάποιο άλλο κράτος για να πληγούν εργοστάσια ηλεκτροδότησης, εγκαταστάσεις υδροδότησης ή ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ. «Μπορείς να κατεβάσεις τον κώδικα και να τον αναδιαμορφώσεις και να τον στείλεις. . . εκεί από όπου προήλθε», είπε. «Έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.
Ο Stuxnet εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2010. Στοχοποιεί κυρίως συστήματα πληροφορικής της γερμανικής βιομηχανίας Siemens, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται για την διαχείριση δικτύων υδροδότησης, δικτύων μεταφοράς πετρελαίου, εργοστάσια ηλεκτροδότησης κ.ά. κρίσιμες εγκαταστάσεις. Στόχος στο Ιράν πιστεύεται ότι ήταν κυρίως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, και ειδικά οι συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)