Ε.Ε.: Ζητά από την Τουρκία να διευθετήσει Kυπριακό, Kουρδικό και μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ε.Ε.: Ζητά από την Τουρκία να διευθετήσει Kυπριακό, Kουρδικό και μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα έχουν οφέλη από την επίτευξη στενότερων δεσμών, δεδομένης της αμοιβαίας εξάρτησής τους, του οικονομικού δυναμικού της Τουρκίας και του στρατηγικού ρόλου της στην περιοχή, τονίζει το ψήφισμα που υιοθέτησε η επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία καλεί, ωστόσο, την Τουρκία να διευθετήσει το Κυπριακό και το Κουρδικό ζήτημα, καθώς και το ζήτημα με την Αρμενία και να προχωρήσει με τη δικαστική μεταρρύθμιση και την προστασία των ατομικών ελευθεριών.

Εκφράζει, επίσης, «την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό». Στο ψήφισμα πραγματοποιείται ακόμη έκκληση προς την Τουρκία και την Αρμενία για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Ειδικότερα το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη νέα δυναμική προσέγγιση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί η Τουρκία πιο κοντά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει επίσης ότι «το μέγεθος της τουρκικής οικονομίας έχει τριπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία», καθιστώντας την μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Τουρκία αποτελεί «τον ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ για τους πόρους πετρελαίου και αερίου του Καυκάσου και της Κασπίας και έχει στρατηγική γειτνίαση με το Ιράκ και την αναπτυσσόμενη αγορά του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Η Επιτροπή καλεί επίσης την Τουρκία να κινηθεί προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό ζήτημα. Ζητεί, ακόμη, την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ένταξη των πολιτών κουρδικής καταγωγής και την μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στα νοτιοανατολικά της χώρας, θεωρώντας ότι η διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, παρέχει ένα πλαίσιο για δημοκρατικό άνοιγμα.

Η επιτροπή Εξωτερικών χαρακτηρίζει επίσης τη συνταγματική και δικαστική μεταρρύθμιση ως θέμα ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και υποστηρίζει τη νέα προσέγγιση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άμεση διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, μέσω του ανοίγματος των σχετικών κεφαλαίων στα πρώτα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Τουρκία.

Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν το ανησυχητικό φαινόμενο της μείωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης. Εκφράζουν, επίσης, την ανησυχία τους για τη μεγάλη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και τις πολυάριθμες δίκες δημοσιογράφων. Παρότι επαινούν τη διεξαγωγή των εκλογών του περασμένου έτους, ζητούν από την Τουρκία να προχωρήσει με την εκλογική μεταρρύθμιση, να μειώσει το ελάχιστο όριο του 10% για την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο και να άρει όλα τα εμπόδια για τη δημιουργία πολιτικών ομάδων στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η νομοθεσία που διασφαλίζει την ισότητα είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς, ενώ χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ίσων δικαιωμάτων γυναικών και αντρών, τη μηδενική ανοχή της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και την παροχή της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Τέλος η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης στην ΕΕ των Τούρκων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, φοιτητών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα προς ένταξη η οποία δεν επωφελείται από την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 54 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ