Η Ολλανδία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο περικοπών στον προϋπολογισμό της, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας στην Ολλανδία προέκυψε μετά τις εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2013, αρκετά πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα επιδεινώθηκε μετά από τη γρήγορη συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 (εκτιμάται ότι ανήλθε σε 0,9%).
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, "οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα δοκιμάσουν τη διάθεση της χώρας - μίας από τις λίγες εναπομείνασες χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) - για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας, μίας πολιτικής της οποίας ήταν η ίδια διαπρύσιος κήρυκας για τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά η οποία μπορεί να απειλήσει τώρα τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της".
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να ενισχύσει την Αριστερά στην Ολλανδία, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη περάσει - όπως και στη Γαλλία - μπροστά στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες.
Τα κυβερνητικά κόμματα των Φιλελευθέρων, των Χριστιανοδημοκρατών και του ακροδεξιού της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων για το νέο γύρο των περικοπών. Ο Βίλντερς, που είναι απρόθυμος να δει μειώσεις δαπανών ή αυξήσεις φόρων, τοποθετεί στο 50% την πιθανότητα της διατήρησης του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ένας Ολλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ απρόβλεπτη». Ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, οι οποίες θα είχαν για πρώτη φορά ως θέμα σε μία χώρα τη λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ, μετά τις νέες αρμοδιότητες των εθνικών προϋπολογισμών που απέκτησαν οι Βρυξέλλες από τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σημείωσε με έμφαση ότι, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, το όριο του 3% για το έλλειμμα αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έκαναν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το 2010.
Οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές θα γίνουν εν μέσω της περιόδου για την εκλογή νέου προέδρου του κεντροαριστερού εργατικού κόμματος. Ο Ντίντερικ Σάμσομ, ο προπορευόμενος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου με βάση τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε στους Financial Times ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό πρέπει να είναι περιορισμένες.
«Δεν πρέπει να τρέξουμε για να φτάσουμε το όριο του 3% για το έλλειμμα. Αν το κάνουμε, θα καταστρέψουμε μακροπρόθεσμα την οικονομία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο Μπέρναρντ Βίντγες, επικεφαλής της ισχυρής εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει «να συγκεντρωθεί στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αντί να προσπαθήσει να μειώσει αμέσως το έλλειμμα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)