Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποχρεώνεται να ζητήσει «συγνώμη» για τις αναγκαστικές υιοθεσίες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποχρεώνεται να ζητήσει «συγνώμη» για τις αναγκαστικές υιοθεσίες

Κοινοβουλευτική επιτροπή συνέστησε σήμερα στην αυστραλιανή κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις σε χιλιάδες ανύπαντρες μητέρες που υποχρεώθηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία στο διάστημα από το 1950 ως το 1970.

Η επιτροπή έρευνας της Γερουσίας για τις εξαναγκαστικές υιοθεσίες πρότεινε να ζητήσει η κυβέρνηση συγγνώμη και να εφαρμόσει ένα «πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων».

Η πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Ρέιτσελ Σίγουερτ, δήλωσε ότι τής «ράγισε η καρδιά» όταν άκουσε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, που αναγκάσθηκαν να ζήσουν χωριστά, στο διάστημα από το 1951 ως το 1975 στην Αυστραλία, χώρα η οποία τότε ήταν πολύ συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη.

Λόγω της κοινωνικής πίεσης, έστελναν τις νεαρές ανύπαντρες γυναίκες που έμεναν έγκυοι σε συγγενείς τους ή σε θρησκευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής της Γερουσίας, πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά εδίδοντο για υιοθεσία. Οι μητέρες υποχρεώνονταν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους καθώς η υιοθεσία παρουσιαζόταν ως κάτι αναπόφευκτο. Πολλές φορές αποσπούσαν με δόλο τις υπογραφές τους ή τις πλαστογραφούσαν.

«Εχει αποδειχθεί ότι η συγκατάθεση των μητέρων δεν εξασφαλιζόταν με ομαλό τρόπο. Υπάρχουν αποδείξεις για εξαναγκασμό.Οι πιέσεις, οι πρακτικές αυτές και η πολιτική αυτή ήταν τραυματικά για τους φυσικούς γονείς, τα υιοθετημέμα παιδιά και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ρέιτσελ Σίγουερτ παρουσιάζοντας την έρευνα στο Κοινοβούλιο.

Μητέρες και παιδιά είχαν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες που τούς αφορούσαν. Το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού έφερε τα ονόματα των θετών γονέων του, καθώς οι αρχές πίστευαν ότι έπρεπε να «διακοπεί αμέσως κάθε δεσμός» ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, για το καλό όλων.

«Η κυβέρνηση θα μελετήσει την έκθεση πριν ανταποκριθεί στις συστάσεις της», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ