Οι ιρακινές αρχές κατέφυγαν σε «κατασταλτικά μέσα» και στη βία για να εμποδίσουν τους Ιρακινούς να συγκεντρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου για την επέτειο των μεγάλων διαδηλώσεων του 2011, καταγγέλλει σήμερα το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2011 μεγάλες διαδηλώσεις που άντλησαν έμπνευση από την "αραβική άνοιξη" είχαν οργανωθεί στο Ιράκ και είχαν κατασταλεί βίαια από τις δυνάμεις της τάξης σε συγκρούσεις με 16 νεκρούς.
Νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, την ημερομηνία της επετείου, σε αρκετές πόλεις του Ιράκ, αλλά υπό τη ασφυκτική πίεση των αρχών, σημειώνει το Human Rights Watch (HRW).
«Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στα σημεία διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη, χτύπησαν και συνέλαβαν ειρηνικούς διαδηλωτές στη Σουλεϊμανίγια, στο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) και έθεσαν υπό κράτηση, ξυλοκόπησαν, κατέσχεσαν τον εξοπλισμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και εμπόδισαν άλλους να καλύψουν τις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση κατασταλτικών μέσων για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές», καταγγέλλει η Σάρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή. «Ακόμη κι αν το επίπεδο της βίας είναι χαμηλότερο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, η συνέπεια είναι η ίδια: οι Ιρακινοί εμποδίστηκαν να μετέχουν στην ειρηνική διαμαρτυρία», υπογραμμίζει.
Το Παρατηρητήριο αναφέρει αναλυτικά τις περιπτώσεις αρκετών ανθρώπων που υπέστησαν βία στη Σουλεϊμανίγια, ακόμη και από άνδρες με πολιτικά, και εκφοβισμό στη Βαγδάτη για να διαλύσουν τους διαδηλωτές να μεταβούν στην πλατεία Ταχρίρ.
Ορισμένοι απειλήθηκαν με σύλληψη, ενώ άλλοι πληροφορήθηκαν ότι «πολλοί τρομοκράτες» βρίσκονταν στην πλατεία, ότι βόμβες είχαν τοποθετηθεί και ότι η «ασφάλειά τους δεν ήταν εξασφαλισμένη».
Το Παρατηρητήριο είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του τον Ιανουάριο ότι το Ιράκ «γρήγορα ολισθαίνει εκ νέου στον απολυταρχισμό, με τις δυνάμεις ασφαλείας να διαπράττουν καταχρήσεις σε βάρος των διαδηλωτών, να διώκουν δημοσιογράφους, να βασανίζουν τους φυλακισμένους», και το είχε χαρακτηρίσει «εν εξελίξει αστυνομικό κράτος».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)