Ο Άμμος Οζ τώρα και... διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ρουμανίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Άμμος Οζ τώρα και... διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ρουμανίας

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου αναγορεύθηκε ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κονσταντίν Τσοϊτσέσκου» της Νομικής Σχολής, της ρουμανικής πρωτεύουσας.

«Ο Άμος Οζ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας» τόνισε ο διδάκτορας της Σχολής Ιστορίας του ρουμανικού Πανεπιστημίου Γκεόργκε Βλαντ Νίστορ.

Το τιμητικό δίπλωμα απονέμεται σε έναν διανοούμενο που απολαμβάνει ευρεία διεθνή αναγνώριση, όχι μόνον για το έργο του, αλλά και για το ήθος του και τη στάση του ως πολίτης, υπογράμμισε ο Liviu Papadima, κοσμήτορας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

«Ο καθηγητής Οζ θα είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου κι αυτό μας χαροποιεί και μας κάνει υπερήφανους» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μιρτσέα Ντιμίτρου, στη διάρκεια της χθεσινής τελετής.

«Είναι τιμή να αναγορεύομαι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, επειδή η Ρουμανία είναι μία χώρα, όχι εντελώς άγνωστη για μένα. Υπήρχε κοινότητα Ρουμάνων Εβραίων στην Ιερουσαλήμ, στην περιοχή στην οποία γεννήθηκα. Μιλούσαν ρουμανικά και έτρεφαν ανάμεικτα συναισθήματα για τη Ρουμανία, ένα συνδυασμό μεταξύ αντιπάθειας και νοσταλγίας, αγάπης και μίσους, συναισθήματα γνωστά σε όλους τους Εβραίους στο Ισραήλ, όταν σκέφτονταν τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν. Οι Ρουμάνοι συνήθιζαν να τραγουδούν στα παιδιά τους τις πιο γλυκές μπαλάντες στα ρουμανικά. Όταν ήρθα εδώ πρώτη φορά το 2002, δεν ήταν εντελώς ξένη για μένα η χώρα» τόνισε ο γνωστός συγγραφέας.

Πρόσθεσε δε ότι στο ρουμανικό πολιτισμό υπάρχουν εβραϊκά γονίδια, όπως στον εβραϊκό πολιτισμό υπάρχουν ρουμανικά.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ