Ισχύει η δέσμευση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία χώρου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, όπου είχαν οδηγηθεί οι Εβραίοι της πόλης, προκειμένου να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη της πλατείας Ελευθερίας, αλλά και του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ως χώρων μνήμης.
Τόνισε, δε, ότι η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο», ενώ με την εμπειρία του από τα μνημεία κατά του ναζισμού που αναγέρθηκαν στη Γερμανία θα συμβάλλει και το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι ο Γερμανός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χανς-Γιοαχίμ Φούχτελ θα μεριμνήσει για να σταλούν στη Θεσσαλονίκη πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, οι οποίες μπορεί να φυλαχθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ή να αξιοποιηθούν στους χώρους μνήμης.
Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε η παραχώρηση του χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ελευθερίας θέμα που είχε προκαλέσει τη συνεδρίαση της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη», που είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του δήμου ότι υπαναχώρησε στη δέσμευση της για την υλοποίηση χώρου μνήμης. Ο Ανδρέας Κουράκης απάντησε ότι ο χώρος στάθμευσης μπορεί να παραχωρηθεί για όσο διάστημα δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)