Εκτός του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ιστορίας, την είσοδο του οποίου φύλασσαν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε, μετά από τέσσερις αναβολές, με τελευταία χθες το μεσημέρι, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί γιατί πρώην συμβασιούχοι του δήμου στον τομέα της καθαριότητας, είχαν κάνει κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας απόφαση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να την χρησιμοποιήσουν στο δικαστικό τους αγώνα για επιστροφή στις δουλειές τους.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι με τις κινητοποιήσεις των πρώην συμβασιούχων καταλύθηκε η νομιμότητα. «Έχουμε δημοκρατία και όχι ανομία», ανέφερε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η παρέμβαση εισαγγελέα για την πραγματοποίηση του δημοτικού συμβουλίου έγινε αυτεπάγγελτα και όχι μετά από έγγραφο το δήμου Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι κατέθεσε πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε πως αποφασίστηκε η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της συνεδρίασης γιατί είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε, δε, ότι προβλέπεται η δυνατότητα να γίνει η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου σε χώρο εκτός του δημαρχείου, που ανήκει, όμως, στον δήμο, όπως το Κέντρο Ιστορίας.
Από την συνεδρίαση αποχώρησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Θέμα νομιμότητας της συνεδρίασης, έθεσε ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου , εκπροσωπώντας την «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Καταλόγισε υστεροβουλία στην διοίκηση του δήμου, τονίζοντας ότι δεν διαβουλεύθηκε εγκαίρως με τους συμβασιούχους.
Παράνομη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ επισήμανε ότι τα ΜΑΤ υπερασπίζονται την δημοκρατία της δημοτικής αρχής.
Ο Στέλιος Παπαθεμελής, επικεφαλής του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων», σημείωσε ότι η συνεδρίαση δεν διεξάγεται στο φυσικό της χώρο, που είναι το δημαρχείο και σημείωσε ότι το θέμα των πρώην εργαζόμενων στον δήμο, πρέπει να λυθεί στη δικαιοσύνη.
Ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκης-Ανοιχτή πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έκανε λόγο για παρωδία δημοτικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του δήμου αντιγράφει αυτά τα οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί πολίτες-Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης, καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τους πρώην συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν με την παρέλευση του οχταμήνου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενέκριναν κατά πλειοψηφία την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη προς τους πρώην εργαζόμενους.
Η απόφαση έχει ως εξής: «Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στον αριθμό των 1500 θέσεων εργασίας περίπου. Εξ αυτών των θέσεων, 600 περίπου καλύπτονται από προσωπικό με μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας.
Οι υπόλοιπες πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύφθηκαν κατά το έτος 2011 με εννιακόσιες περίπου συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών που υπογράφηκαν εντός του έτους 2011 και οι οποίες λύνονται αυτοδικαίως με την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου, χωρίς άλλη ενέργεια εκ μέρους των συμβαλλομένων μερών».
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)