Το Ιράν έχει κλιμακώσει δραματικά τα μέτρα καταστολής κατά των διαφωνούντων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς εβδομάδας, συλλαμβάνοντας δικηγόρους, φοιτητές και δημοσιογράφους και βάζοντας στο στόχαστρο τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
«Στο Ιράν σήμερα θέτει κανείς εαυτόν σε κίνδυνο εάν κάνει ο,τιδήποτε πέραν των όλο και πιο στενών ορίων αυτού που οι αρχές θεωρούν κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό», δήλωσε η Αν Χάρισον, εμπειρογνώμων της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα της Μέσης Ανατολής.
«Ο,τιδήποτε, από τη συγκρότηση μιας κοινωνικής ομάδας στο Διαδίκτυο, την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, ή την έκφραση της αντίθεσής σου στο καθεστώς, μπορεί να σε στείλει στη φυλακή», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Οι βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής είναι οι πρώτες στη χώρα μετά την αμφισβητηθείσα επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία του Ιράν, το 2009, την οποία ακολούθησαν οχτώ μήνες αιματηρών διαδηλώσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές κλιμακώνουν σταθερά τα μέτρα καταστολής από τον περασμένο χρόνο και ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προβεί σε σειρά συλλήψεων.
Οι συλλήψεις αφορούν μια ευρεία γκάμα κοινωνικών ομάδων, δικηγόρους, φοιτητές, δημοσιογράφους, πολιτικούς ακτιβιστές, θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, σκηνοθέτες και ανθρώπους με διεθνείς διασυνδέσεις.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τα μέτρα καταστολής «αποκάλυψαν την υποκρισία των ιρανικών ισχυρισμών για υποστήριξη των διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Η καταστολή αφορά και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία οι ιρανικές αρχές θεωρούν μεγάλη απειλή.
Τον Ιανουάριο, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι το Google είναι «κατασκοπευτικό εργαλείο» και όχι εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών.
Επίσης , σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έδωσε εντολή στους ιδιοκτήτες των Ίντερνετ καφέ να εγκαταστήσουν στα καταστήματά τους κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και να καταγράφουν τα στοιχεία των πελατών τους.
Επίσης εκατομμύρια Ιρανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα e-mail τους και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές.
Ο μπλόγκερ Μεχντί Χαζαλί καταδικάσθηκε σε τεσσερισήμισι χρόνια φυλάκισης αυτόν τον μήνα με την κατηγορία της «διασποράς προπαγάνδας κατά του καθεστώτος».
Οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν άλλες χώρες να μην επιτρέψουν, οι εντάσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να τους αποσπάσουν την προσοχή και να σταματήσουν να πιέζουν το Ιράν να σέβεται τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)