«Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου» τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας, μαζί με περίπου χίλια άτομα, σ' ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε άλλες εποχές.
Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή μας και σ' άλλους κορυφαίους που δόξασαν την ελληνική γλώσσα και μουσική, αλλά συνάμα ήταν και διαμαρτυρία για το άδικο, με την Ελλάδα να ξαναγίνεται σύμβολο πνευματικού και ηθικού αγώνα και το «Αξιον Εστί» να στέκεται διαχρονικά ενάντια στο ξεπεσμό.
«Είναι φυσικό, σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως αυτή που περνάμε τώρα, να καταφεύγουμε σε έργα τόσο μεγάλα και τόσο Ελληνικά, όσο το 'Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη» ανέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας: «Είναι περιττό να πω πόσο σημαντική υπήρξε πάντα η βοήθεια της Ομογένειας σε κάθε κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά».
Την αξιόλογη αυτή εκδήλωση διοργάνωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), στο αμφιθέατρο της «Σχολής Τεχνών Φρανκ Σινάτρα», στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ), που για 38 χρόνια αποτελεί κυψέλη πολιτιστικής δράσης στο χώρο της Ομογένειας.
«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους» απήγγειλε ο ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης από το 'Αξιον Εστί , όπως και άλλα αποσπάσματα από το αξεπέραστο έργο που αντιπροσωπευτικά του τραγούδια ερμήνευσε εξαίσια ο Βασίλης Λέκκας μαζί με τη χορωδία του ΚΕΠ, υπό τη διεύθυνση της Αρετής Γιοβάνου. Έκτακτα συμμετείχε στη συναυλία και ο νέος συνθέτης, Πάνος Μπούσαλης. Τραγούδησαν επίσης οι ομογενείς καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Σκένδρου, Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Μπονάρος, 'Αλκης Σαραντινός, Χριστίνα Σκιαπκάρα, Φύτος Στρατής και Έλενα Τουμαρά.
Όταν ο Λέκκας τραγούδησε την «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου, ήταν εμφανής η συγκίνηση πολλών θεατών, γιατί οι σημερινές εικόνες από την Ελλάδα που προβάλλονται και στο χώρο της Ομογένειας είναι εικόνες με συσσίτια, άστεγους και γενικά μιας πικραμένης χώρας.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο στον Ελύτη. Στο δεύτερο μέρος, ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσε τραγούδια άλλων μεγάλων ποιητών και συνθετών μας, αποτυπώνοντας εκλεκτά δείγματα αντοχής και ελπίδας ενός ολόκληρου Έθνους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)