Ο Κόφι Ανάν θα αναζητήσει τη λύση για την επίλυση της συριακής κρίσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Κόφι Ανάν θα αναζητήσει τη λύση για την επίλυση της συριακής κρίσης

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν διορίστηκε χθες Πέμπτη «κοινός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία», ανακοίνωσαν οι δύο οργανισμοί.

Ο Κόφι Αναν θα έχει την βοήθεια ενός αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα, διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση του Μπαν Κι-μουν και του Ναμπίλ αλ-Αράμπι, ΓΓ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Στην ανακοίνωση δεν αποκαλύπτεται το όνομα του αναπληρωτή.

Ο απεσταλμένος «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κοφι Ανάν θα έχει «ευρείες διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλους τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να σταματήσουν οι βιαιότητες και η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

Θα πρέπει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της».

Ο 73χρονος Κόφι Αναν από την Γκάνα διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 ως το 2006 και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να πάρουν το πράσινο φως από την Δαμασκό για να στείλουν στη Συρία την εκπρόσωπό τους για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Εϊμος.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του απεσταλμένου ήταν ο φινλανδός πρώην πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι, ο αλγερινός πρώην πρωθυπουργός Μουλούντ Χαμρούς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, επισήμαναν διπλωμάτες.

Όμως, οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου για την συριακή κρίση -οικονομικές κυρώσεις και έκκληση στον Ασαντ να μεταβιβάσει την εξουσία- κατέστησαν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επιλογή μιας προσωπικότητας από τον αραβικό κόσμο για τη θέση αυτή. Επίσης υπήρχε κίνδυνος η Ρωσία να μην δεχτεί την υποψηφιότητα Αχτισαάρι επειδή ήταν μεσολαβητής στο Κόσοβο.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το γεγονός ότι ο Αναν «είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην δυτική εκστρατεία εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να του προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια του συριακού καθεστώτος».

«Όμως αν δεν τον στηρίξουν αρκετά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, είναι πιθανόν ο Ασαντ και οι γύρω από αυτόν να αρνηθούν να συζητήσουν σοβαρά μαζί του», κατέληξε ο Γκόουαν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ