Οι ΗΠΑ ζητούν την επιβολή κυρώσεων σε όσους αντιταχθούν στην ειρήνη στη Σομαλία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι ΗΠΑ ζητούν την επιβολή κυρώσεων σε όσους αντιταχθούν στην ειρήνη στη Σομαλία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα από το Λονδίνο τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις σε «αυτούς που θα σταθούν εμπόδιο» στην πολιτική μετάβαση στη Σομαλία, στην οποία μαίνεται εμφύλιος εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: οποιαδήποτε απόπειρα παρεμπόδισης της πολιτικής διαδικασίας και διατήρησης του στάτους κβο δεν θα γίνει ανεκτή», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διεθνή διάσκεψη για τη Σομαλία που διεξάγεται στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε επιπρόσθετη αμερικανική βοήθεια 64 εκατομμυρίων δολαρίων (48 εκατομμυρίων ευρώ) για τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

«Θα ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις, όπως απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στα πρόσωπα στους κόλπους της σομαλικής μεταβατικής κυβέρνησης ή εκτός αυτής, τα οποία επιζητούν να υπονομεύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη Σομαλία» σημείωσε.

«Αυτοί που θα σταθούν εμπόδιο στην πορεία αυτή θα έχουν να λογοδοτήσουν» προειδοποίησε. «Η Σομαλία θα αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση», τόνισε η Κλίντον.

Στη Σομαλία δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991. Αυτό το Σαββατοκύριακο Σομαλοί αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας συντακτικής συνέλευσης με προοπτική τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού ομοσπονδιακού κράτους. Αυτή θα διαδεχθεί τη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει και στιγματιστεί από τη διαφθορά. Η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί καμία παράταση της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης πέραν της ημερομηνίας που καθορίζεται από τον οδικό χάρτη, δηλαδή την 20η Αυγούστου», κατέληξε η Κλίντον.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ