Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε «κούρεμα του χρέους» χωρών της Βόρειας Αφρικής όπως η Αίγυπτος, δήλωσαν χθες βράδυ πηγές της ΕΕ και πηγές κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Τα κράτη μέλη [της ΕΕ] θα εξετάσουν τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί η κούρεμα χρέους ως μια ένδειξη μεταβολής» στις σχέσεις με τις χώρες της νότιας Μεσογείου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο διακήρυξης που αναμένεται να συζητηθεί --και θα μπορούσε να υιοθετηθεί-- στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η και 2α Μαρτίου.
Το σχέδιο ανέκυψε 24 ώρες μετά την υιοθέτηση του σχεδίου για την απομείωση της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές, είπαν διπλωμάτες.
Το προωθεί κυρίως η γαλλική κυβέρνηση, σημείωσαν οι διπλωμάτες αυτοί, προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί σήμερα στη συνάντηση πρέσβεων των 27 στις Βρυξέλλες.
Αναμένεται να προκαλέσει μια «έντονη συζήτηση», εκτίμησε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στους όρους των πιθανών συμφωνιών για την διαγραφή χρέους με αντάλλαγμα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και εμπορικές συμφωνίες.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε, εν όψει της σημερινής συζήτησης, ότι μένει να φανεί «ποιος θα επιδείξει αποφασιστικότητα για το θέμα, ποιος θα παραμείνει ουδέτερος και ποιος θα εκδηλώσει την αντίθεσή του» στο σχέδιο.
«Ουδείς μιλά για αριθμούς ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει τις οριστικές προτάσεις ως τον Απρίλιο», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ενδέχεται να κρίνονται «δισεκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο αφορά την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, τη Συρία και την Τυνησία.
Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φιλόδοξα σχέδια, που προβλέπουν την ενσωμάτωση της περιοχής σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών --την μεγαλύτερη στον κόσμο-- που θεωρούν ότι θα συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου, εάν υιοθετηθεί, θα καθιστά την απομείωση χρέους ένα κίνητρο για τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ θα διατυπώνει την απειλή διακοπής της υποστήριξης προς χώρες που κατηγορούνται για καταστολή σε βάρος των πολιτών τους ή σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)