Υπό διωγμό καθημερινά 400 άνθρωποι στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υπό διωγμό καθημερινά 400 άνθρωποι στο Αφγανιστάν

Τετρακόσιοι Αφγανοί εκτοπίζονται καθημερινά εξαιτίας των συγκρούσεων και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την πείνα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Μισό εκατομμύριο Αφγανοί που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, είναι αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο καθώς δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τους εαυτούς τους στα πρόχειρα καταφύγια που έχουν στηθεί με τη βοήθεια της κυβέρνησης και διεθνών δωρητών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η διεθνής αυτή οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Ο πόλεμος πλήττει περισσότερους Αφγανούς σήμερα απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία», επισημαίνει η οργάνωση.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, οι θάνατοι των αμάχων αυξάνονται κάθε χρόνο από τότε που άρχισε ο πόλεμος, το 2001. Πέρυσι, πέθαναν περισσότεροι από 3.000 Αφγανοί, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τρομακτική την κατάσταση των εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν από ανθρωπιστικής πλευράς.

«Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο ψύχος, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, ενώ η αφγανική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τους υποστηρίζει, αλλά εμποδίζει και τη βοήθεια να φθάσει σ΄αυτούς», δήλωσε η Μαρία Μοζαντίκ, ερευνήτρια της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 30.000 Αφγανοί ζουν σε πρισσότερους από 30 καταυλισμούς μόνο στην Καμπούλ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο δριμύ χειμώνα που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα τα τελευταία 17 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ιδιαίτερα ευάλωτα στις ασθένειες είναι τα παιδιά εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής στους καταυλισμούς. Επίσης τα παιδιά έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, στέγη, νερό, τροφή και ιατρική φροντίδα. Επίσης ζητεί από τις ξένες και τις αφγανικές πολιτοφυλακές και από τους ταλιμπάν να προστατεύσουν τους πολίτες. Ζητεί επίσης από τους ταλιμπάν να επιτρέψουν στις οργανώσεις αρωγής την πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ