Αυστραλία: Τη Δευτέρα θα κριθεί η θέση της πρωθυπουργού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Τη Δευτέρα θα κριθεί η θέση της πρωθυπουργού

Σε μάχη μέχρι «τελικής πτώσης» εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ και του πρώην πρωθυπουργού και πρώην, πλέον, υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η ΤζούλιαΓκίλαρντ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να αποφασίσει «τελεσίδικα» πάνω στο θέμα της ηγεσίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Αν, όμως, κόντρα στις προβλέψεις μου ηττηθώ, τότε δεσμεύομαι πως δεν θα θέσω ξανά θέμα ηγεσίας και θα στηρίξω την Εργατική κυβέρνηση με όλες μου τις δυνάμεις. Καλώ και τον Κέβιν Ραντ να αναλάβει ανάλογη δέσμευση» είπε η πρωθυπουργός.

Ο Κέβιν Ραντ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Αν δηλαδή διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, αν θα παραιτηθεί από βουλευτής ή να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της πολιτείας του Κουϊνσλαντ.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, απ' όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών, ο Κέβιν Ραντ πραγματοποίησε νέα σκληρή επίθεση κατά της πρωθυπουργού λέγοντας ότι εκείνος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει το Εργατικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γκίλαρντ «σφυροκοπούν» τον Κέβιν Ραντ λέγοντας πως«η υπομονή έχει και τα όρια της και πως δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση».

Οι πολιτικές εξελίξεις συγκλονίζουν την Αυστραλία και βεβαίως το κεντρικό θέμα που απασχολεί τη σημερινή αυστραλιανή ειδησεογραφία είναι η παραίτηση Κέβιν Ραντ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο συμμετοχής του στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών στο Μεξικό.

Η παραίτηση του Κέβι Ραντ προέκυψε ως απάντηση στην έντονη φημολογία των δύο τελευταίων ημερών ότι η πρωθυπουργός Τζούλιαβ Γκίλαρντ επρόκειτο να τον απαλλάξει των καθηκόντων του την Κυριακή, μόλις θα επέστρεφε από τις ΗΠΑ, ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του κόμματος, την οποία θεωρούσε ότι θα κέρδιζε μετά από κατηγορίες «περί προδοσίας» από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Σάιμον Κριν.

Στην επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έχει καθήκον να παραιτηθεί, εφόσον μόνο με τη στήριξη της πρωθυπουργού και των λοιπών υπουργών μπορεί να υπηρετεί από την ευαίσθητη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, στήριξη την οποία όπως φαίνεται έχουν αποσύρει από το πρόσωπό του, καθώς ερμηνεύει ότι δεν τον θεωρούν πλέον τον κατάλληλο άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση.

Προφανής είναι, λοιπόν, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η αβεβαιότητα για την κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ, έως ότου αποφασίσει ο Κέβιν Ραντ το επόμενο πολιτικό βήμα του, εάν δηλαδή θα αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών είτε να παραμείνει βουλευτής είτε ακόμα και να παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας του και ενδεχομένως να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Η τελική του απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην πρωθυπουργό το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, λίγο πριν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία εξήγγειλε σήμερα η πρωθυπουργός.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ