Αίγυπτος: Άρχισε η τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης Μουμπάρακ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αίγυπτος: Άρχισε η τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης Μουμπάρακ

Η τελευταία ακροαματική συνεδρίαση στην δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ άρχισε σήμερα στο Κάιρο και στη διάρκειά της αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία.

Ο Μουμπάρακ, 83 ετών, κατηγορείται για το θάνατο διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του την περασμένη χρονιά και για διαφθορά. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν τη θανατική ποινή. Οι συνήγοροί του έχουν υποστηρίξει ότι είναι αθώος.

Ο Μουμπάρακ, η δίκη του οποίου είχε αρχίσει την 3η Αυγούστου, είναι ο πρώτος ηγέτης που ανατράπηκε στις εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης» ο οποίος προσήχθη σε δίκη. Ο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι της Τυνησίας είχε δικαστεί ερήμην.

Δεν επιτρέπεται να μπουν κάμερες στην δικαστική αίθουσα και αντίθετα με προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε εικόνες από την άφιξη του Μουμπάρακ και των άλλων κατηγορουμένων στο δικαστήριο.

Ο πρώην πρόεδρος δικάζεται ταυτόχρονα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του Χαμπίμπ ελ Άντλι και έξι ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου εάν κριθούν ένοχοι.

Οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ δικάζονται ταυτόχρονα με την πατέρα τους για διαφθορά και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης.

Το ποινικό δικαστήριο όπου εξελίσσεται η συνεδρίαση βρίσκεται σε μια σχολή της αστυνομίας στην περιφέρεια του Καΐρου.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1981, αναγκάστηκε να παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του που διήρκεσε 18 ημέρες. Τη διακυβέρνηση της χώρας ασκεί έκτοτε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) υπό το στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ