Για υπερβολική χρήση βίας καταγγέλλει τις Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου, η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Όπως τονίζει: «Ένα χρόνο μετά την εξέγερση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξακολουθούν να σκοτώνουν διαδηλωτές ακολουθώντας τις ίδιες βάναυσες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες του Χόσνι Μουμπάρακ στην εξουσία, έχοντας διαπιστώσει ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν και πάλι υπερβολική βία κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων σε Κάιρο και Σουέζ».
Η οργάνωση, υποστηρίζει πως ανακάλυψε ότι, «μεταξύ 2 και 6 Φεβρουαρίου, οι Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών (ΜΑΤ) χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, περιλαμβανομένων και πυροβόλων όπλων, προκειμένου να διαλύσουν οργισμένες διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι».
Η Hassiba Hadj Sahraoui, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δήλωσε ότι «υποσχέσεις για μεταρρύθμιση στις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να ηχούν κούφιες έπειτα από τη δολοφονία περισσότερων από εκατό διαδηλωτών τους τελευταίους πέντε μήνες. Όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές τη μεταρρύθμιση στις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τα αποδεικτικά στοιχεία της χρήσης πλαστικών σφαιρών και αληθινών πυρών, με άρνηση και κατηγορίες για ξένη επέμβαση».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καθήκον να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη, ωστόσο, η πρόσφατη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή».
Αναφορικά με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι μόνο τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Καΐρου δέχτηκαν 269 τραυματίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και επτά από τους 11 νεκρούς στην πρωτεύουσα.
Στο Σουέζ, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε έναν κατάλογο περίπου 85 τραυματιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο του Σουέζ, κυρίως από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων και ενεργά πυρομαχικά. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη από πυροβολισμούς στο στήθος, το κεφάλι ή το στομάχι.
Ο πιο πάνω κατάλογος περιελάμβανε τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που, σύμφωνα με αναφορές, τραυματίστηκαν από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων στο Σουέζ.
Παράλληλα, κατηγορεί τις αστυνομικές δυνάμεις για υπερβολική χρήση δακρυγόνων, καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκπρόσωποι της οργάνωσης έγιναν μάρτυρες «αδυσώπητης επίθεσης των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε ομάδες ενάντιες στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) επί των οδών Mansur και Mohamed Mahmoud, οι οποίες οδηγούν στο υπουργείο Εσωτερικών και όπου διαδραματίστηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις».
Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία περιλαμβάνει και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Καΐρου και του Σουέζ.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)